Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Aktivisti s G. Thunbergovou blokovali vstupy do švédskeho parlamentu

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová, tretia zľava, a ďalší demonštranti blokujú vchod do švédskeho parlamentu počas klimatického protestu vo švédskom Štokholme v pondelok 11. marca 2024. Foto: TASR/AP

Protestom sa - podľa vlastného vyhlásenia - snažili upozorniť na spoločenskú krízu a potrebu okamžitej a spravodlivej zmeny.

Štokholm 11. marca (TASR) - Viacero mladých klimatických aktivistov vrátane Grety Thunbergovej demonštrovalo v pondelok pred švédskym parlamentom za väčšiu klimatickú spravodlivosť. Zablokovali pritom viacero vchodov do budovy, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Protestom sa - podľa vlastného vyhlásenia - snažili upozorniť na spoločenskú krízu a potrebu okamžitej a spravodlivej zmeny.

"Táto akcia je odporom proti pokračovaniu tohto smrtiaceho, nespravodlivého systému. Tí najbohatší spotrebúvajú obrovské množstvo (prírodných) zdrojov na úkor veľkej časti svetovej populácie, ktorá nemá uspokojené ani svoje základné potreby," uviedla Thunbergová vo vyhlásení zverejnenom na platforme X.

"Svet sa rýchlo mení. Je demokratickou povinnosťou aktívne sa podieľať na formovaní smerovania tejto zmeny. Pozývame všetkých, ktorí môžu, aby sa k nám pridali," pokračovala.

K Thunbergovej protestu sa pridala aj skupina vedcov z rôznych oblastí výskumu a desiatky aktivistov. Vyzývali na štrukturálne riešenia na prekonanie súčasných kríz ohrozujúcich ľudstvo.