Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Albánsko umožní EÚ vyšetriť obvinenia z predaja ľudských orgánov

Hovorca srbského súdu pre vojnové zločiny Bruno Vekarič ukazuje 2.marca 2009 v Belehrade na mape miesto v severnom Albánsku, kde údajne vyberali Srbom orgány. Podľa Vukčeviča srbskí vyšetrovatelia majú nové dôkazy o asi 300 Srboch, ktorých uniesli v Kosove počas vojny v r.1998-1999. Z nich minimálne niektorí sa stali v susednom Albánsku obeťami medzinárodného gangu pašujúceho ľudské orgány. Foto: TASR/AP

Údajné zločiny sa stali počas konfliktu v Kosove, keď bojovníci Kosovskej oslobodeneckej armády prevážali srbských zajatcov do severného Albánska, kde niektorým odstránili orgány a obchodovali s nimi.

Tirana 10. mája (TASR) - Albánsky parlament dnes odsúhlasil, že Európska únia môže vyšetrovať obvinenia, že albánski bojovníci počas konfliktu v Kosove v roku 1999 predávali orgány zajatých Srbov.


Obvinenia Dicka Martyho

Obvinenia sa objavili v roku 2010, keď špeciálny spravodajca Rady Európy Dick Marty informoval, že bojovníci Kosovskej oslobodeneckej armády (UCK) prevážali srbských zajatcov do severného Albánska, kde niektorým odstránili orgány a obchodovali s nimi.
Dick Marty
Foto: TASR/AP

Údajné zločiny sa stali počas konfliktu v Kosove, keď kosovskí albánski povstalci útočili na srbských vojakov, napríklad zo svojich útočísk v Albánsku.


NATO v roku 1999 začalo bombardovanie na zastavenie zverstiev, páchaných srbskými bezpečnostnými silami na etnických albánskych civilistoch v Kosove. Organizácia Spojených národov (OSN) potom prevzala správu nad Kosovom a to v roku 2008 oficiálne vyhlásilo nezávislosť od Srbska.

Všetky politické strany v Albánsku vlani podporili svojich bratov v Kosove a skritizovali Martyho obvinenia ako vykonštruované Srbskom.


Parlament v Albánsku však dnes schválil nezávislé vyšetrovanie Európskej únie. V prospech neho hlasovalo 127 zo 140 zákonodarcov. Podporili ho zástupcovia vládnej Demokratickej strany aj opozičnej Socialistickej strany.




Albánsko neumožnilo srbským prokurátorom vyšetrovanie s tým, že ani tímu OSN sa predtým nepodarilo nájsť dôkazy na podporu obvinení.


Thaci obvinenia popriera

Kosovský premiér Hashim Thaci poprel tieto obvinenia. Marty tvrdil, že bojovníci verní Thacimu - jednému z hlavných vodcov UCK - unášali a zabíjali zajatcov a odstraňovali im orgány.
Foto: TASR/AP


Špeciálna vyšetrovacia komisia EÚ (SITF) uviedla, že hlasovanie jej "umožní samostatne vykonávať vyšetrovaciu činnosť na albánskom území, kde podľa presvedčenia špeciálneho spravodajcu Rady Európy Dicka Martyho došlo k väčšine údajných zločinov".

"Široká politická podpora pre túto iniciatívu je silným vyjadrením oddanosti Albánska voči zodpovednosti a zákonnosti," uviedol hlavný prokurátor komisie EÚ Clint Williamson.