Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Alžírsko si neželá pochovanie strelca z Toulouse na jeho území

Foto: TASR/AP

Telo Mohameda Meraha, ktorý má francúzske občianstvo a na juhu Francúzska zastrelil tento mesiac sedem ľudí, sa v súčasnosti nachádza v nemocničnej márnici v Toulouse.

Toulouse 29. marca (TASR) - Alžírske orgány nesúhlasia s pochovaním Mohameda Meraha, ktorý má francúzske občianstvo a na juhu Francúzska zastrelil tento mesiac sedem ľudí, na svojom území. Merahov otec pochádza z Alžírska a želal si, aby jeho 23-ročného syna pochovali v rodnej krajine.

Rozhodnutie Alžírska, zdôvodnené obavami o "verejný poriadok", oznámil dnes predstaviteľ Francúzskej rady pre moslimskú vieru (CFCM) Abdallah Zekri.

Zekri rokoval s alžírskym konzulátom v Toulouse o pohrebe Mohameda Meraha, ktorého zabila francúzska špeciálna policajná jednotka 22. marca pri prestrelke v obytnom dome na predmestí Toulouse.

Merah sa prihlásil k zodpovednosti za dva teroristické útoky, pri ktorých chladnokrvne zastrelil tri školopovinné židovské deti, rabína a troch francúzskych výsadkárov.

Zekri povedal, že sa pokúša nájsť s pozostalými riešenie, čo urobiť s Merahovým telom. "Mal by byť pochovaný do 24 hodín, zrejme v oblasti Toulouse, ale bude to prísne súkromná záležitosť."

V stredu Merahov otec vyhlásil, že vybavenie dokladov pre pohreb v Alžírsku si vyžiada týždeň či dva, ale "môj syn bude pochovaný v Alžírsku". Jeho telo sa v súčasnosti nachádza v nemocničnej márnici v Toulouse. Francúzska prokuratúra vyšetruje Merahovho staršieho brata pre možnosť spoluúčasti na čine.