Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Zahraničie

Americká spoločnosť Pfizer mala uplácať aj českých lekárov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Toto tvrdenie obsahuje správa americkej Komisie pre burzy a cenné papiere (SEC). Svoj cieľ dosahovala spoločnosť organizovaním vzdelávacích výletov do exotických destinácií.

Washington 8. augusta (TASR) - Česká pobočka amerického farmaceutického gigantu Pfizer uplácala v rokoch 2003 a 2004 lekárov zamestnaných českou vládou, aby predpisovali jej výrobky. Toto tvrdenie obsahuje správa americkej Komisie pre burzy a cenné papiere (SEC).

Svoj cieľ dosahovala spoločnosť organizovaním vzdelávacích výletov do exotických destinácií. Napríklad v októbri 2004 navštívili českí lekári a farmaceuti výrobný závod Pfizeru v austrálskom meste Perth. Súčasťou pobytu boli výlety do Hong Kongu. Najmenej jeden z lekárov, ktorí sa na akcii zúčastnili, chodil na stretnutia komisie, ktorá radila českému ministerstvu zdravotníctva v oblasti hradenia liečiv štátom.

V rokoch 2003 a 2004 organizoval český Pfizer "vzdelávacie víkendy", ktorých sa zúčastnilo približne 920 odborníkov z oblasti zdravotníctva. Konali sa v lyžiarskych strediskách v Rakúsku a na Slovensku. Účastníci sa väčšinu času venovali rekreácii a len málo času bolo vyhradených na pracovné aktivity.

Americký farmaceutický gigant Pfizer v utorok súhlasil so zaplatením 60 miliónov dolárov americkej vláde s cieľom urovnať obvinenia z korupcie v Európe a Ázii.

Podľa SEC dcérske firmy Pfizeru podplácali lekárov a úradníkov v sektore zdravotníctva v Číne a Taliansku, ale aj v Rusku, Chorvátsku a ďalších krajinách východnej Európy, aby si zabezpečili kontrakty a zvýšili tržby.

Úplatky sa podľa SEC snažili zakryť tak, že ich vykazovali ako legitímne náklady na cestovanie či marketing. Urovnanie obvinení zahrňuje aj údajné korupčné chovanie firmy Wyeth, ktorú Pfizer kúpil v roku 2009.

Internet:Pfizer