Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Americký minister: Trump nechce jadrovú vojnu so Severnou Kóreou

Na kombosnímke zľava Kim Čong-un a Donald Trump. Foto: TASR

Ubezpečenie ministra financií S. Mnuchina prišlo v čase, keď prezident USA vedie zostrujúcu sa vojnu slov s vodcom KĽDR Kim Čong-unom.

Washington 24. septembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump nechce jadrovú vojnu so Severnou Kóreou a jeho administratíva urobí všetko pre to, aby jej zabránila. Vyhlásil to dnes americký minister financií Steven Mnuchin, ktorého citovala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Ubezpečenie prišlo v čase, keď Trump vedie zostrujúcu sa vojnu slov s vodcom KĽDR Kim Čong-unom, týkajúcu sa severokórejského programu na vývoj jadrových zbraní a balistických striel.

Trump sa tento týždeň v prejave na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku vyhrážal, že Severnú Kóreu "úplne zničí", ak zaútočí na USA alebo na ich spojencov. A vyhlásil, že "raketový muž" Kim je na "samovražednej misii", ktorej obeťou bude on samotný aj jeho režim.

Kim ostro zareagoval, že bude uvažovať o protiopatrení "najvyššej úrovne", čo podľa slov jeho ministra zahraničných vecí Ri Jong-hoa môže znamenať aj skúšku najsilnejšej vodíkovej bomby v Tichom oceáne.

"Môžem vás uistiť, že prezidentovou prioritou číslo jeden je bezpečnosť amerického ľudu a našich spojencov," povedal Mnuchin v interview pre televíznu stanicu ABC. "Prezident sa nechce dať vtiahnuť do jadrovej vojny. A urobíme všetko pre to, že sme zaistili, že sa to nestane," dodal americký minister financií.

Mnuchin sa odmietol vyjadriť k tomu, ako USA zareagujú na prípadný test vodíkovej bomby v Pacifiku.

"Prezident povedal, že všetky možnosti sú na stole. Prezident má mnoho možností, ktoré mu boli predložené, a včas sa rozhodne," dodal Mnuchin.