Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Súd priznal odškodné 2,2 mld USD obetiam útoku na vojakov v Bejrúte

Sudca priznal odškodné pozostalým a obetiam samovražedného bombového útoku na amerických vojakov v Bejrúte ešte z roku 1983.

Washington 31. marca (TASR) - Americký federálny sudca priznal obetiam samovražedného bombového útoku na amerických vojakov v Bejrúte z roku 1983 a ich pozostalým odškodné 2,16 miliardy dolárov (1,62 mld. eur). Za uplynulé dva týždne ide už o tretí verdikt v prospech žalobcov, ktorí v súvislosti s útokom žalovali Irán.

Vyplatenie tohto odškodného bude ťažké dosiahnuť, obete však dúfajú, že sa peniaze podarí získať z iránskych aktív zmrazených v USA, uviedla tlačová agentúra Associated Press (AP).

Sudca Royce Lamberth v piatok priznal uvedené odškodné pozostalým po zabitých príslušníkoch námornej pechoty, zraneným vojakom a ich príbuzným. Tieto kompenzácie sa týkajú celkovo približne 180 obetí.

Ešte v stretu Lamberth rozhodol o tom, že dvom zraneným vojakom a ich rodinám by mal Irán vyplatiť 44,6 milióna dolárov (33,39 mil. eur), a minulý týždeň priznal rodinám dvoch ďalších zranených vojakov 33,3 milióna dolárov (24,93 mil. eur).

Irán je obviňovaný z podpory militantej organizácie Hizballáh, ktorej príslušníci útoky spáchali.

Po zarátaní piatkového verdiktu Lamberth priznal obetiam útoku v Bejrúte vyše sedem miliárd dolárov (5,24 mld. eur) odškodného od Iránu. Právny zástupca väčšiny žalujúcich uviedol, že ani jednému z jeho klientov dosiaľ nič nevyplatili.

V roku 2009 Lamberth vyzval prezidenta a Kongres, aby zvážili vytvorenie komisie pre nároky obetí teroristických činov, ktorej úlohou by bolo poskytnúť im federálne kompenzácie a navrhnúť plán vyrovnania nárokov s Iránom v prípade, ak obe krajiny niekedy obnovia diplomatické styky. V tejto veci dosiaľ federálne úrady nekonali, konštatovala AP.