Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

USA posilňuje vojenskú prítomnosť v Poľsku i pobaltských republikách

Americká lietadlová loď Foto: TASR/AP

Už dnes pristála na armádnom letisku Zokniai v Litve šestica amerických stíhačiek typu F-15 a dva tankovacie stroje.

Varšava 6. marca (TASR) - Do Poľska priletí na budúci týždeň 12 amerických stíhačiek typu F-16 a na základni pri Poznani nájde dočasné umiestnenie aj 300 príslušníkov amerických ozbrojených síl navyše.

Informáciu denníka Rzeczpospolita, podľa ktorého by sa tak malo stať už v pondelok, potvrdil dnes vo Varšave poľský minister obrany Tomasz Siemoniak bez uvedenia konkrétneho dátumu.

Už dnes pristála na armádnom letisku Zokniai v Litve šestica amerických stíhačiek typu F-15 a dva tankovacie stroje.

Rozhodnutie o posilnení hliadkovania nad pobaltskými republikami v súvislosti s krízou na Ukrajine padlo v stredu. USA zabezpečujú v súčasnosti - od januára do apríla - v rámci rotácie členských štátov NATO kontrolu vzdušného priestoru nad Estónskom, Lotyšskom a Litvou. Doteraz tam mali iba štyri stroje.

Na snímke amerického námorníctva je torpédoborec USS Laboon.
Foto: TASR/AP


Americký torpédoborec mieri do Čierneho mora na spoločné manévre

Americký torpédoborec USS Truxtun (DDG-103) smeruje do Čierneho mora, kde sa zúčastní cvičenia spolu s bulharskými a rumunskými námornými silami. Manévre boli naplánované dlho pred vypuknutím krízy na Ukrajine, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na armádne zdroje.

"Plavidlo bude počas svojej prítomnosti v Čiernom mori vykonávať rutinné záležitosti, návštevy prístavov a dopredu naplánované cvičenia so spojencami a partnermi v regióne," uviedlo vo vyhlásení vojenské námorníctvo Spojených štátov.

"Operácie Truxtunu v Čiernom mori boli naplánované v značnom predstihu pred jeho odchodom z USA," píše sa vo vyhlásení. Torpédoborec je súčasťou útočnej skupiny lietadlových lodí, ktorá vyrazila zo Spojených štátov v polovici februára.
Sergej Lavrov
Foto: TASR/AP

Zatiaľ nemáme s USA dohodu o Ukrajine, oznámil Lavrov

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dnes oznámil, že Rusko a Spojené štáty zatiaľ nedospeli k žiadnej dohode týkajúcej sa riešenia krízy na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Interfax.

"V tejto chvíli nemôžeme medzinárodnému spoločenstvu povedať, že máme dohodu," uviedol Lavrov po stretnutí so šéfom diplomacie USA Johnom Kerrym v Ríme.

Tusk vyzval na čo najrýchlejšie podpísanie asociačnej dohody s Ukrajinou

Poľský premiér Donald Tusk vyzval dnes EÚ na čo najrýchlejšie podpísanie asociačnej dohody s Ukrajinou. "Navrhujem urýchlené podpísanie asociačnej dohody. Je tu šanca. Odpor však bude silný," napísal Tusk podľa agentúry Reuters na sociálnej sieti Twitter.