Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Americký viceprezident Mike Pence začal v Egypte blízkovýchodné turné

Na archívnej snímke americký viceprezident Mike Pence. Foto: TASR/AP

Je to prvá návšteva popredného predstaviteľa vlády USA na Blízkom východe po kontroverznom rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa o uznaní Jeruzalema za hlavné mesto Izraela.

Káhira 20. januára (TASR) - Americký viceprezident Mike Pence pricestoval v sobotu do Egypta, ktorý je jeho prvou zastávkou odloženého turné po krajinách Blízkeho východu.

Lietadlo s Penceom pristálo na letisku v hlavnom meste Káhira, kde ho čaká stretnutie s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím, informovala agentúra DPA.

Po Egypte navštívi Pence aj Jordánsko a Izrael. Je to prvá návšteva popredného predstaviteľa vlády USA na Blízkom východe po kontroverznom rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa o uznaní Jeruzalema za hlavné mesto Izraela. Arabské štáty a Palestínčania tento jeho krok odmietajú.

Na protest proti rozhodnutiu USA vo veci Jeruzalema sa s Penceom počas jeho návštevy odmietli stretnúť viacerí poprední náboženskí predstavitelia a politici, napríklad zástupcovia koptskej cirkvi v Egypte, ďalej šejk Ahmad at-Tajíb, veľký imám káhirskej mešity al-Azhar, ktorá je hlavným akademicko-teologickým centrom sunnitského islamu, či palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

Predpokladá sa, že spojenci Palestínčanov zostanú pri týchto symbolických protestných gestách. Egypt a Jordánsko, kde sa americký viceprezident v nedeľu stretne s kráľom Abdalláhom II., dostávajú totiž od USA finančnú podporu vo výške miliárd dolárov.

Ako posledný navštívi Pence v pondelok Izrael, kde zostane dva dni - okrem iného sa stretne s premiérom Benjaminom Netanjahuom a vystúpi s prejavom v izraelskom parlamente.

Viceprezident odložil návštevu, ktorá bola oznámená už v októbri a pôvodne sa mala uskutočniť v decembri, o niekoľko týždňov. Oficiálnym dôvodom odkladu bolo hlasovanie o daňovej reforme v Senáte.