Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

V Amerike vyčíňali silné búrky a tornáda, obete na životoch

Tornádo Foto: TASR/AP

V centre Chicaga došlo k výpadku prúdu, pričom na dvoch tamojších hlavných letiskách nakrátko zastavili lety.

Washington 18. novembra (TASR) -Najmenej šesť ľudí zahynulo, keď sa v nedeľu Stredozápadom Spojených štátov prehnali desiatky tornád a intenzívnych búrok. Ďalších 40 utrpelo zranenia. Rozsiahle škody hlásili z viacerých miest v štáte Illinois, kde tornádo zdevastovalo veľké časti mesta Washington.

K obetiam na životoch došlo práve v Illinois. Jedného mŕtveho úrady registrovali v meste Washington. V okrese Washington (v inej časti štátu) zahynuli 80-ročný muž a jeho 78-ročná sestra v búrkou zdemolovanom dome a ďalší dvaja ľudia zomreli pri tornáde v okrese Massac pri hranici s Kentucky, informovala agentúra Reuters. Štátne úrady neskôr bez bližších podrobností potvrdili ďalšieho mŕtveho, uviedla agentúra AP.

Mimoriadne vážne postihnuté je mesto Washington v Illinois, v ktorom podľa Národnej meteorologickej služby (NWS) vyčíňalo "veľké a krajne nebezpečné" tornádo, uviedla agentúra AP.

"Je to smutný deň vo Washingtone. Devastácia je jednoducho neuveriteľná. Neviete si to ani predstaviť. Vyzerá to ako vo vojnovej zóne," povedal starosta Gary Manier. V 15-tisícovom meste, ležiacom 233 kilometrov juhozápadne od Chicaga, boli podľa neho zničené stovky domov.

Miestny predstaviteľ Tyler Gee pre televíziu WLS-TV povedal, že keď prechádzal mestom bezprostredne po tornáde, nevedel ani povedať, na ktorej ulici sa nachádza.

Zo zasiahnutých oblastí hlásili okrem zrútených a poškodených domov, strhnutých striech tiež vyvrátené stromy, stĺpy elektrického vedenia i viaceré úniky plynu. Úrady predpokladajú, že pod troskami budov môžu byť v suterénoch uväznení ľudia. Americký Červený kríž spolupracoval s úradmi na zriaďovaní núdzových prístreší a poskytovaní pomoci pre postihnutých.

Silné búrky a tornáda sú v tomto regióne takto neskoro v priebehu roka neobvyklé, podporil ich však vyššie teploty a silný vietor, uviedli meteorológovia. Búrkový systém sa presúval nad štáty pri severovýchodnom pobreží USA.

Presný počet obetí a celkový rozsah škôd zatiaľ nebol jasný vzhľadom na sťaženú komunikáciu a neprejazdné cesty. Rovnako upresňujú počet tornád. Webová stránka NWS ich uvádzala 65, prevažne v Illinois, odborníci však upozornili, že v niektorých prípadoch zrejme pôjde o duplicitné hlásenia.