Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Amnesty International vyzýva Švédsko, aby dalo Assangeovi záruky

Julian Assange Foto: TASR/AP

Organizácia AI však dodala, že nemá "žiadne dôkazy", že Švédsko plánuje vydať Assangea do USA, ale je "evidentné, že práve obavy z takéhoto konca hrajú rolu v súčasnej patovej situácii".

Londýn 28. septembra (TASR) - Organizácia Amnesty International (AI) vyzvala dnes švédske úrady, aby zaručili zakladateľovi internetovej stránky WikiLeaks Julianovi Assangeovi, že ho v prípade vydania z Británie do Švédska pre obvinenia zo sexuálnych trestných činov neodovzdajú do Spojených štátov.

AI vo vyhlásení, zverejnenom v Londýne, uviedla, že prípadný prevoz vystaví Assangea "skutočnej hrozbe závažného porušovania ľudských práv".

Assange (41) sa v súčasnosti zdržuje na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. Táto latinskoamerická krajina mu už medzitým poskytla politický azyl. Zakladateľ WikiLeaks sa podľa svojich slov obáva, že v USA ho budú súdiť pre obvinenia z vlastizrady, ktorá sa trestá smrťou. Assange sa totiž takmer dva roky zúčastňoval na zverejňovaní tajných amerických diplomatických dokumentov na stránke WikiLeaks, čo rozhnevalo Washington.

Švédsko požiadalo Britániu o jeho vydanie, pretože ho chce vypočúvať v súvislosti s obvineniami dvoch žien, ktoré údajne sexuálne napadol. Assange sa však obáva, že Švédsko ho odovzdá do USA. Británia oznámila, že má povinnosť ho zatknúť, ak Assange opustí svoj úkryt na ekvádorskej ambasáde v Londýne, lebo porušil podmienky kaucie.

"Ak švédske úrady verejne potvrdia, že Assange sa nakoniec neocitne v lietadle smerom do USA v prípade, že sa sám vzdá do rúk švédskych súdov, potom sa tým, dúfajme, dosiahnu dve veci," uviedla Nicola Duckworthová z AI.

"Prvá: skončí sa patová situácia, a druhá: ženám, ktoré ho obvinili zo sexuálneho napadnutia, nebude odopretá spravodlivosť. Je veľmi dôležité, aby štáty ukázali, že to myslia vážne s riešením obvinení zo sexuálneho násilia a že rešpektujú práva oboch žien aj obvinenej osoby," vysvetlila AI.

Organizácia AI však dodala, že nemá "žiadne dôkazy", že Švédsko plánuje vydať Assangea do USA, ale je "evidentné, že práve obavy z takéhoto konca hrajú rolu v súčasnej patovej situácii".

AI je presvedčená, že vynútený prevoz bude porušením Assangeovho práva na "slobodu prejavu" a bude "hroziť, že ho budú zadržiavať vo väzbe v podmienkach, ktoré budú porušovať zákaz mučenia i ďalšieho krutého, nehumánneho alebo ponižujúceho zaobchádzania".