Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Číne sa chystá 19. zjazd strany, bude mať celosvetový dosah

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Čína sa v posledných 30 rokoch považuje za svetového výrobcu číslo jeden. Teraz chce byť aj lídrom v oblasti technológií a inovácií.

Bratislava 17. októbra (TASR) - V Číne sa chystá 19. zjazd strany a jeho výsledky budú mať podľa hlavného ekonóma Saxo Bank Steena Jakobsena celosvetový dosah.

"Stojíme pred kľúčovou makroekonomickou udalosťou tohto roka. Na 18. októbra je totiž plánovaný 19. zjazd Komunistickej strany Číny. Akokoľvek paradoxne to znie, myslím si, že táto konferencia bude najdôležitejšou udalosťou roka, pretože to, akým smerom sa krajina vydá, rovnakým smerom pohne aj zvyšok sveta," uviedol Jakobsen.

Čína tvorí podľa jeho slov až 50 % svetového objemu úverov a aj prostredníctvom svojich investícií a veľkosti populácie, polovicu globálneho rastu. "Práve tieto faktory dávajú krajine obrovský kredit a určujú jej dôležitosť pre globálny rast," dodal ekonóm.

Od konferencie a najmä od príhovoru prezidenta očakáva konsolidáciu jeho politickej moci doma. "Okrem toho však aj posun vo vnímaní krajiny navonok ako producenta kvality na úkor dodávateľa kvantity," doplnil Jakobsen.

Čína sa podľa neho v posledných 30 rokoch považuje za svetového výrobcu číslo jeden. Teraz chce byť aj lídrom v oblasti technológií a inovácií. "Tento technologický smer poháňa obrovská zásoba nerastných surovín, ale najmä inovácie a podpora vzdelania. Čína zúfalo túži byť lídrom vo všetkom," vysvetlil.

Súčasne okrem toho, že prevzala vedúce postavenie v oblasti sprostredkovania finančných platieb a elektronického obchodovania, je v tomto sektore podľa ekonóma 15- až 20-krát aktívnejšia ako Spojené štáty americké.

"Inými slovami, budúcnosť patrí Číne. Je súčasťou Ázie, ktorej populácia sa zo súčasných štyroch miliárd obyvateľov v nadchádzajúcich 50 rokoch zvýši na päť až osem miliárd," vyčíslil.

Svet preto teraz podľa neho potrebuje vidieť posun Číny vpred a tým správnym smerom. "Nadchádzajúca konferencia bude podľa môjho názoru prejavom konsolidácie moci prezidenta Si Ťin-pchinga. Dokonca môže byt vyhlásený za celkového lídra krajiny, čo sa stalo naposledy za vlády Mao Ce-tunga," odhadol.