Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Reakcie sveta na víťazstvo Merkelovej v parlamentných voľbách

Volička vhadzuje svoj do volebnej urny počas parlamentných volieb v Nemecku. Foto: TASR/AP
Bohuslav Sobotka, archívne foto. Foto: TASR/AP

Strany únie CDU/CSU zvíťazili v nedeľných parlamentných voľbách v Nemecku.

Brusel 25. septembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron blahoželal nemeckej spolkovej kancelárke Angele Merkelovej k víťazstvu jej konzervatívcov v nedeľňajších voľbách do Spolkového snemu (Bundestag).
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Foto: TASR AP

"Telefonoval som Angele Merkelovej, aby som jej zagratuloval," napísal Macron v noci na dnes na sociálnej sieti. "V našej spolupráci, ktorá je nenahraditeľná pre Európu a naše krajiny, budeme s odhodlaním pokračovať," citovala ho agentúra DPA.

Opätovný volebný triumf šéfky nemeckých kresťanských demokratov ocenil aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Český premiér Bohuslav Sobotka, ako aj ďalší predstavitelia politickej scény v ČR ocenili dnes víťazstvo strán únie CDU/CSU v parlamentných voľbách v Nemecku.

Predseda českej vlády verí podľa vlastných slov, že doterajšia nemecká kancelárka rýchlo zostaví stabilnú vládu, čo bude dôležité pre Európu i bilaterálne česko-nemecké vzťahy.

Šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek sa domnieva, že Merkelovej víťazstvo je dôkazom spokojnosti v Nemecku.

Negatívne ohlasy vyvolal volebný výsledok Alternatívy pre Nemecko (AfD). Práve tu vníma vlastne ako víťaza volieb líder hnutia ANO Andrej Babiš, ktorý zdôraznil, že jej úspech priniesli témy ako utečenci a bezpečnosť.

Na straty doteraz koaličných strán upozornili tak predseda českomoravských komunistov z KSČM Vojtěch Filip, ako aj šéf Občianskej demokratickej strany (ODS) Petr Fiala.

Nemecko je naďalej na strane európskeho projektu, konštatoval v nedeľu predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani gratulujúc spolkovej kancelárke Angele Merkelovej k víťazstvu strán únie CDU/CSU v nedeľnýchparlamentných voľbách.

"Pracujme spoločne v záujme zreformovania Európy," dodal na jednej zo sociálnych sietí najvyšší predstaviteľ kontinentálneho zákonodarného zboru.

Aj krajan Angely Merkelovej, uznávaná osobnosť EP, šéf frakcie európskych ľudovcov Manfred Weber, ktorý je podpredsedom CSU, podčiarkol, že Nemecko zostáva s Angelou Merkelovou silným a spoľahlivým partnerom na starom kontinente. Súčasne vyjadril sklamanie nad tým, že sociálni demokrati z SPD nedokázali ponúknuť alternatívy.

Medzi gratulantmi boli dnes aj premiéri škandinávskych krajín, Švédska, Nórska a Fínska - Stefan Löfven, Erna Solbergová a Juha Sipilä.

Angele Merkelovej gratuloval dnes aj najvyšší predstaviteľ Svetového židovského kongresu Ronald Lauder, ktorý ju označil za "skutočnú priateľku štátu Izrael a židovského národa". Zdôraznil jej neúnavný boj proti antisemitizmu v priebehu 12 doterajších rokov na poste kancelárky a ocenil aj niektoré jej nové legislatívne iniciatívy.

Židovské organizácie, ale napríklad aj šéf luxemburskej diplomacie Jean Asselborn mimoriadne kriticky reagovali na volebný výsledok Alternatívy pre Nemecko (AfD). "70 rokov po skončení vojny sedia opäť neonacisti v Bundestagu," vyhlásil dnes pre tlačovú agentúru DPA Asselborn. Podľa jeho názoru sa musia všetky demokratické strany v Nemecku bez ohľadu na pôsobenie vo vláde alebo v opozícii zomknúť.

Blahoželanie Tuska

Predseda Európskej rady Donald Tusk v nedeľu telefonicky zablahoželal nemeckej spolkovej kancelárke Angele Merkelovej k víťazstvu strán únie CDU/CSU v parlamentných voľbách.


Na snímke predseda Európskej rady Donald Tusk počas Medzinárodnej bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2017, 28. mája 2017 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavol Zachar

Pre tlačovú agentúru DPA to uviedol v Bruseli hovorca najvyššieho predstaviteľa Európskej únie.
Oficiálna gratulácia bude podľa rovnakého zdroja nasledovať krátko po tom, čo Merkelovú aj formálne potvrdia vo funkcii.

O podrobnostiach telefonátu hovorca neinformoval.

"Budapešť gratuluje", odkázal do Nemecka Orbán na Facebooku
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v nedeľu zablahoželal k výsledku nemeckých parlamentných volieb prostredníctvom najväčšej spoločenskej siete. "Budapešť gratuluje", napísal Orbán po maďarsky a po nemecky na svojej oficiálnej facebookovej stránke.

Na fotografii maďarský premiér Viktor Orbán.
Foto: TASR


Podľa spravodajského servera index.hu z tohto príspevku však nie je jasné, komu vlastne premiér blahoželal, a to sa ukázalo aj v komentároch k jeho príspevku.

Server pripomenul, že Orbán v piatok vyzval maďarských spoluobčanov, aby sa pomodlili za predĺženie mandátu doterajšej kancelárky Angely Merkelovej, pretože z existujúcich možností by bola táto z hľadiska maďarských záujmov tá lepšia.

Maďarská socialistická strana (MSZP) zablahoželala Merkelovej za to, že si vo voľbách zachovala vedúcu pozíciu. "V osobe Angely Merkelovej dokázal vyhrať voľby - už štvrtýkrát - človek, ktorý je zaviazaný k jednotnej, silnej a demokratickej Európe," uviedli maďarskí socialisti, ktorí blahoželali aj Sociálnodemokratickej strane Nemecka (SPD) k čestnému výsledku, ktoré stačilo na druhú priečku.