Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Antisemitizmus rastie, ale násilné útoky na židov ubúdajú

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Antisemitské výroky a symboly sa postupne vracajú, v súkromí aj na verejnosti.

Tel Aviv 11. apríla (TASR) - Počet násilných útokov na židov v roku 2017 klesol, avšak zhoršili sa iné formy antisemitizmu. Informovali o tom v správe zverejnenej v stredu izraelskí výskumníci z Telavivskej univerzity.

Autormi správy sú konkrétne univerzitné Kantorovo centrum na a Európsky židovský kongres.

Podľa výskumníkov klesol vlani o deväť percent počet útokov zameraných proti židom. Zaznamenali 327 takýchto prípadov v porovnaní s 361 prípadmi z roku 2016, v ktorom už zaregistrovali najnižší počet za posledné desaťročie.

Avšak vedci upozornili, že útoky boli oveľa trúfalejšie a rok 2017 bol charakteristický tým, že antisemitizmus sa stal súčasťou bežného života spoločnosti, čo Európa nezažila od druhej svetovej vojny.

Najdramatickejšími boli dva prípady vo Francúzsku, kde zabili židovku tak, že ju vyhodili z okna jej bytu; druhým incidentom bolo dobodanie a upálenie ženy, ktorá prežila holokaust, v jej vlastnom parížskom byte. Hrozby, obťažovanie a urážky prinútili už tisíce francúzskych židov presťahovať sa do inej krajiny, citovala z každoročnej správy agentúra AP.

V správe sa ďalej uvádza, že slovo "žid" sa čoraz viac používa ako urážka po celom svete, v ktorom sa opäť vynára tradičný antisemitizmus.

Antisemitské výroky a symboly sa postupne vracajú, v súkromí aj na verejnosti. To sa pripisuje silnejúcej krajnej pravici (napríklad v Nemecku či Rakúsku) a faktu, že extrémne islamské živly, predovšetkým v Európe a arabskom svete, si osvojujú staré formy kresťanského antisemitizmu.

"Žiť ako žid dnes v mnohých častiach Európy znamená žiť ako v pevnosti, byť označený za iného," povedal podľa agentúry DPA v stredu šéf Európskeho židovského kongresu Moše Kadar.