Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

AP: Terorista Theodore Kaczynski spáchal vo väzení samovraždu

Na archívnej snímke Theodore "Ted" Kaczynski je sprevádzaný federálnymi agentami, keď ho vedú k autu z budovy federálneho súdu v Helene. Foto: TASR/AP

V rokoch 1978 - 1995 poslal Kaczynski 16 balíkových bômb rôznym ľuďom v Spojených štátoch, ktoré troch z nich zabili a 23 spôsobili zranenia.

Washington 12. júna (TASR) — Terorista Theodore "Ted" Kaczynski, prezývaný Unabomber, zomrel vo federálnom väzení v americkom štáte Severná Karolína na následky samovraždy. Pre agentúru AP to v nedeľu uviedli štyri zdroje, ktoré nechceli byť menované.

Kaczynského, ktorý mal 81 rokov a trpel rakovinou v poslednom štádiu, našli v sobotu okolo 0.30 h v jeho cele bez známok života. Privolaní záchranári pred prevozom do nemocnice vykonali kardiopulmonálnu resuscitáciu a snažili sa ho oživiť. V nemocnici ho však vyhlásili za mŕtveho.

V rokoch 1978 - 1995 poslal Kaczynski 16 balíkových bômb rôznym ľuďom v Spojených štátoch, ktoré troch z nich zabili a 23 spôsobili zranenia.

Kaczynského zatkli 3. apríla 1996 v štáte Montana. Odsúdili ho na osem doživotí bez možnosti podmienečného prepustenia. V rokoch 1998 - 2021 bol umiestnený vo väznici s maximálnym stupňom stráženia ADX Florence v štáte Colorado; potom bol prevezený do Severnej Karolíny.