Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Armáda opätovala paľbu po vypálení mínometnej strely zo Sýrie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Po dopade sýrskej mínometnej strely nikto neutrpel zranenia, ale tureckí vojaci rozmiestnení v oblasti okamžite zareagovali paľbou.

Ankara 5. októbra (TASR) - Tureckí vojaci dnes opäť ostreľovali Sýriu a reagovali tak na ďalšiu sýrsku mínometnú strelu, ktorá dopadla na turecké územie. Informovala o tom turecká štátna tlačová agentúra Anatólia.

Dnešné turecké ostreľovanie nasledovalo niekoľko hodín po tom, ako premiér krajiny Recep Tayyip Erdogan vyzval susednú Sýriu, aby neskúšala trpezlivosť Turecka.

Agentúra Anatólia citovala guvernéra tureckej provincie Hatay, Celalettina Lekesiza, podľa ktorého sýrska mínometná strela dopadla do vidieckej oblasti 50 metrov za hranicu, neďaleko dediny Asagipulluyaz.

Po dopade sýrskej mínometnej strely nikto neutrpel zranenia, ale tureckí vojaci rozmiestnení v oblasti okamžite zareagovali paľbou, dodal guvernér.

Turecké delostrelectvo pálilo na sýrske ciele aj v stredu a vo štvrtok po tom, čo strela zo Sýrie zabila v stredu päť tureckých civilistiek. Zahynula matka, jej tri dcéry a ďalšia žena.

Turecký parlament vo štvrtok odhlasoval prípadné vojenské cezhraničné operácie v Sýrii, čo prudko zhoršilo napätie medzi oboma bývalými spojencami.

Premiér Erdogan dnes zopakoval výzvu voči Sýrii, aby neprovokovala Turecko.

"Vyzývam tých, čo sa snažia testovať naše limity a odhodlanie Turecka: bola by to vážna chyba. Neblafujeme," povedal Erdogan.

Sýrske povstanie proti prezidentovi Bašárovi Asadovi vypuklo v marci 2011 a postupne skĺzavalo do krvavej občianskej vojny, ktorá si podľa aktivistov vyžiadala už vyše 30.000 ľudských životov. Množstvo sýrskych utečencov unikajúcich pred násilím vo svojej krajine hľadá útočisko práve v Turecku.