Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Martin Schulz apeloval na Rumunsko, aby pokračovalo v reformách

Martin Schulz Foto: TASR/AP Photo

Predseda európskeho parlamentu apeloval na rumunských poslancov, aby prispeli k zlepšeniu miery využívania fondov EÚ, v čom Rumunsko už roky figuruje na chvoste rebríčka členských štátov EÚ.

Bukurešť 31. októbra (TASR) - Na ďalšie reformy vyzval dnes Rumunsko vo vystúpení pred zákonodarcami v Bukurešti predseda európskeho parlamentu Martin Schulz.

Upozornil, že proces reforiem v Rumunsku sa ešte neskončil, rovnako tiež budovanie výkonnej verejnej správy. Nadmerné využívanie vyslovovania dôvery ani núdzová legislatíva však podľa Schulza nie sú zlučiteľné s demokratickým duchom. Realizáciu záväzku uvedenia odporúčaní Európskej komisie do praxe bude Brusel precízne monitorovať, dodal.

Na margo finančnej krízy a s ňou súvisiacich protiopatrení šéf EP vyhlásil, že je to aj otázka generačnej spravodlivosti, pretože nemôžeme našim deťom zanechať hory dlhov.

Martin Schulz sa nevyhol ani téme zastavenia financovania troch programov zo zdrojov EÚ a upozornil v tejto súvislosti na vážne nedostatky pri verejnom zadávaní objednávok, v sfére správy výdavkov a pri prevencii a odhaľovaní podvodov a konfliktov záujmov. Na rumunských poslancov preto apeloval, aby prispeli k zlepšeniu miery využívania fondov EÚ, v čom Rumunsko už roky figuruje na chvoste rebríčka členských štátov Únie.

Predseda EP po dnešnom prijatí u rumunského prezidenta Traiana Basesca konštatoval, že kohézna politika v EÚ je najlepším riešením na prekonanie hospodárskych ťažkostí a na vytvorenie pracovných miest.

Schulza, ktorý v utorok otvoril v spoločnosti rumunského premiéra Victora Pontu novú čističku odpadových vôd pri meste Targu Jiu, čakajú ešte dnes rokovania s ďalšími vládnymi činiteľmi. Na pôde vysokej školy pre politické a administratívne štúdie si potom prevezme čestný doktorát.