Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Astana: Sýrska opozícia namieta voči preloženiu rokovaní do Soči

Iránsky prezident Hassan Rouhani (vpravo) s ruským osobitným vyslancom pre Sýriu Alexandrom Lavrentievom, archívna snímka Foto: TASR/AP

Podľa vlastných slov by chceli prerokovať všetky aspekty sýrskeho konfliktu výlučne v Astane.

Astana 15. mája (TASR) - Predstavitelia Ruska, Turecka a Iránu sa pri najnovšom stretnutí v Astane ako patróni rokovaní o Sýrii v rámci tzv. astanského mierového procesu dohodli na celom rade ďalších stretnutí. Informovali o tom v utorok na záver už deviateho kola týchto rozhovorov, ktorých dejiskom bola od pondelka kazašská metropola Astana.

Už v júni by mala o výmene zajatcov medzi vládou a opozíciou v Sýrii rokovať v Istanbule pracovná skupina signatárskych krajín astanského procesu. Zástupcovia týchto krajín by sa mali v zmysle dohody v júli stretnúť v ruskom čiernomorskom stredisku Soči.

Iránsky Teherán by sa mal stať v auguste alebo septembri dejiskom trilaterálneho iránsko-rusko-tureckého stretnutia na najvyššej úrovni.

Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnil v utorok kazašský rezort zahraničných vecí.

Zástupcovia sýrskej ozbrojenej opozície, ktorí takisto nechýbali na rozhovoroch v Astane, však namietajú proti preloženiu ďalšieho kola rokovaní do Soči.

Podľa vlastných slov by chceli prerokovať všetky aspekty sýrskeho konfliktu výlučne v Astane, informovala s odvolaním sa na šéfa opozičnej delegácie tlačová agentúra TASS.

Ruský osobitný vyslanec Alexandr Lavrentiev zdôvodnil jednorazovú zmenu dejiska rozhovorov konštatovaním, že v budúcnosti sa bude hovoriť menej o upokojení aktuálnych bojov ako o humanitárnych a politických aspektoch problematiky. Pre opozíciu však cesta do Soči znamená cestu na územie mocnosti, ktorá podporuje súčasný vládny režim v Sýrii.

Diplomati z Ruska, Turecka a Iránu hovorili v Astane aj so splnomocnencom OSN pre Sýriu Staffanom de Misturom, a to o krokoch, ktoré by prispeli k vypracovaniu novej sýrskej ústavy.