Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Austrália vyrazí mince s podobizňou Karola III., no bankovky nezmení

Austrálsky premiér Anthony Albanese. Foto: TASR/AP

Austrálska kráľovská mincovňa, ktorá je jediným raziarňou mincí v krajine, v utorok uviedla, že v roku 2023 neuvedie do obehu už nijaké ďalšie mince s podobizňou kráľovnej Alžbety II.

Sydney 13. septembra (TASR) - Podobizeň zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. aktuálne vyobrazená na austrálskych päťdolárových bankovkách nebude automaticky nahradená novým britským kráľom Karolom III. Informovala o tom v utorok austrálska vláda, ktorá uvažuje aj o tom, že Alžbetu na bankovkách nahradí miestnymi osobnosťami, uvádza agentúra Reuters.

Povinnosť vyobrazenia britského panovníka sa totiž vzťahuje len na austrálske mince, približuje poradca austrálskeho ministra financií Andrew Leigh. Rozhodnutie umiestniť podobizeň Alžbety na austrálsku päťdolárovú bankovku sa tak podľa jeho slov netýkalo jej postavenia ako panovníčky, ale výhradne jej osobnosti. Preto ani jej nahradenie novým kráľom nebude "automatické".

"Vláda o tom bude diskutovať. Nie je kam sa ponáhľať. Prioritou je teraz zmena mincí," povedal Leigh. Reagoval tak na otázku novinára, či vláda zvažuje podobizeň zosnulej kráľovnej na bankovkách nahradiť austrálskymi osobnosťami, ako napríklad aktivistom Edwardom Mabom bojujúcim za práva domorodých obyvateľov.

Úmrtie britskej kráľovnej opätovne rozprúdilo debatu o budúcnosti Austrálie ako konštitučnej monarchie. Reuters pripomína, že Austrálčania ešte v roku 1999 rozhodli v referende tesnou väčšinou hlasov o ponechaní britského panovníka ako hlavy svojho štátu.

Austrálsky premiér Anthony Albanese v utorok povedal, že on sám zatiaľ o nahradení podobizne Alžbety na päťdolárových bankovkách neuvažoval. "Myslím, že v tomto čase je potrebná trocha rešpektu. Týmito otázkami sa budeme zaoberať s úctou, náležite a po poriadku," dodal.

Austrálska kráľovská mincovňa, ktorá je jediným raziarňou mincí v krajine, v utorok uviedla, že v roku 2023 neuvedie do obehu už nijaké ďalšie mince s podobizňou kráľovnej Alžbety II. Táto mincovňa ročne vyrazí 110 miliónov až 150 miliónov mincí.

Od korunovácie Alžbety v roku 1953 vyrazili v Austrálii približne 15 miliárd mincí s jej podobizňou, pripomína Reuters.

Panovník Spojeného kráľovstva je zároveň aj kráľom 14 nezávislých štátov združených v Spoločenstve národov. Medzi takéto štáty patrí aj Austrália, ktorá v nedeľu vyhlásila za svojho panovníka Karola III., nástupcu zosnulej kráľovnej Alžbety II.