Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Austrália vyzýva občanov, aby opustili Izrael a palestínske územia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Austrálske vláda predtým svojich občanov upozornila, aby sa podľa možnosti vyhýbali cestám do Izraela či na palestínske územia.

Sydney 19. apríla (TASR) - Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia, informuje TASR podľa agentúry AFP

"Vyzývame Austrálčanov v Izraeli i na okupovaných palestínskych územiach, aby ich opustili, ak je to bezpečné," uviedlo austrálske ministerstvo zahraničných vecí.

Austrálske vláda predtým svojich občanov upozornila, aby sa podľa možnosti vyhýbali cestám do Izraela či na palestínske územia.

Irán a Izrael voči sebe uskutočnili priame letecké útoky. Po rokoch nepriamych útokov sa výrazne vystupňovala ich vzájomná nevraživosť. "Vojenské útoky môžu viesť k uzatvoreniu vzdušného priestoru, rušeniu letov či ich odkloneniu a ďalším narušeniam dopravy," uviedli austrálski diplomati. Podľa nich medzinárodné letisko Bena Guriona neďaleko Tel Avivu môže kedykoľvek z bezpečnostných dôvodov náhle prerušiť prevádzku.

Irán v noci na piatok aktivoval systém protivzdušnej obrany nad niekoľkými mestami po informáciách štátnej televízie, že v blízkosti mesta Isfahán v centrálnej časti krajiny bolo počuť výbuchy. Iránske štátne média uviedli, že iránska protivzdušná obrana nad Isfahánom zostrelila tri drony, píše na svojej webovej stránke stanica BBC.

Americké médiá v piatok informovali o izraelskom útoku na Irán v odvete za víkendový útok Teheránu na Izrael. Biely dom sa k situácii bezprostredne nevyjadril.