Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Austrálska šéfka diplomacie vyzvala na prímerie v Gaze

Ruiny budov v pásme Gazy v piatok 12. januára 2024. Foto: TASR - AP

Urobila tak pred odchodom na svoju cestu po krajinách Blízkeho východu.

Canberra 15. januára (TASR) - Austrálska ministerka zahraničných vecí Penny Wongová v pondelok vyzvala na trvalé humanitárne prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Urobila tak pred odchodom na svoju cestu po krajinách Blízkeho východu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Chceme vidieť udržateľné prímerie. A okamžité medzinárodné humanitárne prímerie k nemu podľa nás povedie," povedala Wongová s tým, že "žiadne prímerie však nemôže byť jednostranné a bezpodmienečné".

Austrálska ministerka zároveň vyzvala na bezpečný, neobmedzený a trvalý prístup k humanitárnej pomoci a lepšiu ochranu civilného obyvateľstva v Pásme Gazy. Počas svojej cesty chce tiež naliehať na riešenie súčasného konfliktu v podobe vytvorenia dvoch samostatných štátov.

Wongová plánuje navštíviť Izrael, Jordánsko, západný breh Jordánu a Spojené arabské emiráty (SAE). V Izraeli sa chce stretnúť aj s príbuznými rukojemníkov a preživšími útoku Hamasu na Izrael, ku ktorému došlo vlani v októbri.

Hamas, považovaný Spojenými štátmi a Európskou úniou za teroristickú organizáciu, počas vpádu na juh Izraela povraždil približne 1140 ľudí, väčšinou izraelských civilistov, a zajal približne 250 rukojemníkov.

Izrael na útok Hamasu reagoval raketovými útokmi a náletmi na Pásmo Gazy a pozemnou inváziou, pri ktorej zahynulo už viac ako 23.000 ľudí, väčšinou žien a detí, uviedlo ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy.