Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Austrálsky premiér:Hrozba ohľadom zmareného útoku na lietadlo pominula

Austrálsky premiér Malcolm Turnbull. Foto: TASR/AP

Úrady plánujú upraviť niektoré sprísnené bezpečnostné opatrenia, ktoré tento týždeň viedli k značným meškaniam na letiskách.

Sydney 3. augusta (TASR) - Dvoch mužov, zadržaných v Sydney v prípade plánovaného útoku na lietadlo pomocou podomácky vyrobenej výbušniny, obvinili. Oznámila to dnes austrálska federálna polícia.

Oboch mužov vo veku 49 a 32 rokov z predmestia v západnej časti Sydney obvinili v dvoch bodoch obžaloby, a síce z prípravy a plánovania teroristického činu. Obom hrozí až doživotie.

Obvinení predstúpia pred súd v piatok. Polícia v tejto súvislosti s odvolaním sa na pokračovanie vyšetrovania viac detailov nateraz neposkytla, uviedla agentúra DPA.

V Sydney v sobotu zadržali štyroch mužov pre podozrenie z plánovania útoku na lietadlo. Vyšetrovatelia medzičasom jedného zo zadržaných prepustili.

Austrálske úrady zverejnili len málo informácií o prekazenom pláne na útok, nie je tak jasný jeho presný charakter ani to, aké lietadlo či letecká spoločnosť mohli byť terčom. V utorok aerolínie Etihad Airways oznámili, že spolupracujú s austrálskou políciou pri pokračujúcom vyšetrovaní, čo naznačuje, že cieľom útoku mohlo byť jedno z lietadiel tejto vlajkovej leteckej spoločnosti Spojených arabských emirátov.