Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Babišova vláda má naďalej dôveru parlamentu

Andrej Babiš, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 92 poslancov, 90 bolo proti. Poslanci koaličnej ČSSD sa na hlasovaní nezúčastnili. Opozícii sa tak nepodarilo dať dokopy potrebné minimum 101 hlasov.

Praha 23. novembra (TASR) - Poslanecká snemovňa českého parlamentu podľa očakávania neschválila v piatok po sedemhodinovej rozprave návrh na vyslovenie nedôvery vláde premiéra Andreja Babiša. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 92 poslancov, 90 bolo proti. Poslanci koaličnej ČSSD sa na hlasovaní nezúčastnili. Opozícii sa tak nepodarilo dať dokopy potrebné minimum 101 hlasov.

Podnetom na schôdzu o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde bola tajne nakrútená reportáž s Andrejom Babišom mladším, ktorú zverejnil web Seznam Zprávy. V nej obvinil spolupracovníkov svojho otca, že ho proti jeho vôli zadržiavali na Kryme, a to pre kauzu okolo rekreačnej farmy Čapí hnízdo, v ktorej otec aj syn čelia obvineniu z dotačného podvodu.

Podľa Babiša mladšieho jeho otec chcel, aby práve pre túto kauzu opustil Česko. Premiér synove slová popiera a tvrdí, že jeho potomok trpí schizofréniou, musí sa liečiť a byť pod dohľadom.

Prehľad udalostí spojených kauzou Čapí hnízdo a stíhaním premiéra Andreja Babiša


- 2. marca 2016 - Európsky úrad na boj proti podvodom (OLAF) začal vyšetrovať okolnosti dotovania výstavby farmy Čapí hnízdo v komplexe Agrofertu podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša, v tom čase vicepremiéra a ministra financií ČR. Dotácia 50 miliónov Kč na výstavbu farmy pochádzala z európskych fondov na podporu cestovného ruchu. Program je určený na podporu malých a stredne veľkých podnikov. Farma najskôr patrila pod koncern Agrofert, ktorý najskôr opustila, aby sa do neho ex post oficiálne vrátila.

- 23. marca 2016 – Konala sa mimoriadna schôdza Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR v Prahe, ktorú iniciovala opozícia v spojitosti s kauzou Čapí hnízdo a obvineniami, že neoprávnene čerpala dotácie z eurofondov. Minister financií Andrej Babiš na schôdzi uviedol, že v čase pridelenia dotácie Európskej únie vlastnili anonymné akcie spoločnosti jeho deti a brat jeho partnerky Moniky.

- 2. mája 2017 - Český premiér Bohuslav Sobotka oznámil, že nenavrhne prezidentovi Milošovi Zemanovi odvolanie ministra financií Andreja Babiša z vlády, ale demisiu podá celý kabinet. Odvolaním ministra financií by totiž podľa vlastných slov urobil z Babiša "mučeníka", čo nechce.

- 5. mája 2017 - Český premiér Bohuslav Sobotka uviedol, že nepodá demisiu, ktorú v predchádzajúcich dňoch avizoval, ale na Pražský hrad odošle návrh na odvolanie ministra financií a podpredsedu vlády Andreja Babiša.

- 10. augusta 2017 - Mandátový a imunitný výbor českej Poslaneckej snemovne dostal žiadosť od polície na vydanie šéfa hnutia ANO Andreja Babiša a poslanca Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie.

- 30. augusta 2017 - Mandátový a imunitný výbor Poslaneckej snemovne hlasoval za vydanie Babiša a Faltýnka na trestné stíhanie v kauze Čapí hnízdo.

- 6. septembra 2017 - Poslanecká snemovňa súhlasila s vydaním Andreja Babiša a Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie v kauze Čapí hnízdo.

- 20.-21. októbra 2017 - Víťazom volieb do Poslaneckej snemovne parlamentu Českej republiky sa stalo hnutie ANO so ziskom 29,64 percenta odovzdaných hlasov.

- 24. októbra 2017 - Výsledky volieb do Poslaneckej snemovne vyhlásili v Zbierke zákonov. Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek z hnutia ANO tak získali po zvolení opäť imunitu. Polícii vznikla povinnosť požiadať znovu o ich vydanie na trestné stíhanie. Stalo sa tak 21. novembra.

- 31. októbra 2017 - Český prezident Miloš Zeman poveril rokovaniami o zostavení vlády predsedu hnutia ANO Andreja Babiša.

- 29. novembra 2017 - Vláda premiéra Bohuslava Sobotku schválila na svojom predposlednom zasadaní vlastnú demisiu. Prezident Miloš Zeman ju prijal 5. decembra.

- 6. decembra 2017 - Miloš Zeman vymenoval Andreja Babiša za nového premiéra.

- 13. decembra 2017 - Zeman vymenoval menšinovú vládu premiéra Andreja Babiša. Nový český premiér zložil kabinet z ministrov zo svojho hnutia a nestraníkov.

- 16. januára 2018 - Poslanecká snemovňa nevyslovila dôveru vláde premiéra Andreja Babiša. Mandátový a imunitný výbor odporučil v ten istý deň snemovni, aby vydala premiéra Andreja Babiša a predsedu poslaneckého klubu hnutia ANO Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie.

- 17. januára 2018 - Menšinová vláda pod vedením premiéra Andreja Babiša odhlasovala svoju demisiu.

- 19. januára 2018 - Poslanecká snemovňa schválila vydanie Babiša a Faltýnka na trestné stíhanie v súvislosti s kauzou Čapí hnízdo.

- 24. januára 2018 - Český premiér Andrej Babiš podal demisiu. Prezident ČR Miloš Zeman ju prijal a zároveň ho poveril rokovaním o zostavení novej vlády, ktoré časovo neobmedzil. O novej vláde Babiš rokoval s ČSSD.

- 6. júna 2018 - Prezident Miloš Zeman vymenoval Andreja Babiša po druhý raz za premiéra. Babiš mal predstaviť prezidentovi mená budúcich ministrov do 14 dní.

- 9. júna 2018 - Babiša vypočúval kriminalista, ktorý vyšetruje kauzu Čapí hnízdo. Polícia v týchto dňoch vypočúvala aj Babišovu manželku Moniku a jeho dcéru Adrianu Bobekovú, ktoré sú v tomto prípade tiež obvinené.

- 15. júna 2018 - ČSSD oznámila výsledky vnútrostraníckeho hlasovania o vláde s hnutím ANO. Na referende sa zúčastnilo 64,74 percenta z celkovo 17.683 členov ČSSD. Za vstup do vlády sa ich vyslovilo vyše 58,53 percenta a proti bolo 40,2 percenta.

- 27. júna 2018 - Miloš Zeman vymenoval novú menšinovú vládu, ktorú s podporou KSČM vytvorilo hnutie ANO s ČSSD.

- 13. novembra 2018 - Server Seznam Zprávy zverejnil informáciu, že jeho redaktori našli vo Švajčiarsku syna českého premiéra Andreja Babiša, ktorého sa pre kauzu Čapí hnízdo snaží vypátrať polícia. V rozhovore s novinármi Andrej Babiš mladší uviedol, že sa proti svojej vôli dostal na Krym, kam ho nechala odviezť jeho ošetrujúca psychiatrička Dita Protopopovová, aby v prípade nemohol vypovedať.

- 15. novembra 2018 - Senát Parlamentu ČR prijal uznesenie, v ktorom vyzval predsedu českej vlády Andreja Babiša, aby v súvislosti s novým vývojom v kauze Čapí hnízdo odstúpil.

- 19. novembra 2018 - Bývalá manželka českého premiéra Andreja Babiša Beata vo videu odvysielanom v nedeľu večer TV Nova odsúdila novinárov servera Seznam Zprávy Sabinu Slonkovú a Jiřího Kubíka za to, že skrytou kamerou natáčali vo Švajčiarsku rozhovor s jej chorým synom. Premiér Andrej Babiš ten istý deň na svojom facebookovom profile uviedol, že so synom sa stretol v sobotu v Ženeve.

- 21. novembra 2018 - Poslanci ČSSD avizovali, že sa nezúčastnia na hlasovaní o vyslovení nedôvery vláde Andreja Babiša. Súčasne konštatovali, že terajšia vládna konštelácia nemá alternatívu. Komunistická strana Čiech a Moravy potvrdila, že vládu podporí.