Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Baerbocková vyzvala Izrael, aby už nezdržiaval pomoc do Pásma Gazy

Na archívnej snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Foto: TASR/AP

Izraelský bezpečnostný kabinet v noci na piatok oznámil, že schválil otvorenie hraničného priechodu Erez do severnej časti Pásma Gazy a umožnenie dodávok pomoci cez prístav Ašdod.

Berlín 5. apríla (TASR) - Izrael už nemá "žiadne výhovorky", aby zdržiaval prísun pomoci do Pásma Gazy. Uviedla to v piatok nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková po tom, ako izraelská vláda prijala kroky na zvýšenie toku humanitárnej pomoci do palestínskej enklávy. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

"Ľudia v Gaze potrebujú každý balík pomoci... Očakávame, že izraelská vláda urýchlene implementuje svoje vyhlásenia. Žiadne ďalšie výhovorky," napísala šéfka nemeckej diplomacie v príspevku na sociálnej sieti X.

Izraelský bezpečnostný kabinet v noci na piatok oznámil, že schválil otvorenie hraničného priechodu Erez do severnej časti Pásma Gazy a umožnenie dodávok pomoci cez prístav Ašdod. Okrem toho súhlasil so zvýšením dodávok pomoci cez hraničný priechod Kerem Šalom.

Prezident USA Joe Biden vo štvrtok večer počas telefonátu s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom požadoval prijatie krokov na zmiernenie humanitárnej krízy a zlepšenie bezpečnosti civilistov a humanitárnych pracovníkov v Pásme Gazy. Šéf Bieleho domu upozornil, že od týchto krokov bude závisieť budúca americká podpora pre Izrael.