Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Počet obetí tragédie v textilnej fabrike v Savare vzrástol na 540

V Bangladéši sa zrútila budova a zahynuli stovky robotníkov. Foto: TASR/AP Photo

Toto nešťastie je najhorším, aké doposiaľ postihlo odevný priemysel v Bangladéši. Továrne v Savare zásobujú maloobchodníkov po celom svete vrátane Západu.

Dháka 4. mája (TASR) - Na 540 vzrástol počet obetí nedávneho zrútenia sa budovy v Bangladéši po tom, čo záchranári našli dnes v ruinách ďalšie telá. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na miestne oficiálne údaje.

V noci vytiahli z trosiek 15 tiel a desiatky ľudí sú ešte stále nezvestné. Osemposchodový objekt v meste Savar, 25 kilometrov severozápadne od bangladéšskej metropoly Dháka, sa zrútil 24. apríla.

Oficiálny údaj o počte nezvestných korigoval dnes brigádny generál bangladéšskej armády Siddíkul Álam Sikdar na 50. Predtým sa oficiálne uvádzalo 149. Zranenia utrpelo ďalších vyše 2400 osôb.

Polícia tento týždeň zatkla stavebného inžiniera Abdura Razzáka Chána, obvineného z nedbanlivosti i z toho, že pomohol majiteľovi nezákonne pridať na oficiálne schválenú päťposchodovú budovu Rana Plaza v meste Savar ďalšie tri poschodia.

Toto nešťastie je najhorším, aké doposiaľ postihlo odevný priemysel v Bangladéši. Továrne v Savare zásobujú maloobchodníkov po celom svete vrátane Západu.

Bangladéšsky odevný priemysel bol v roku 2011 tretím najväčším na svete, po Číne a Taliansku, a v ostatnom desaťročí sa prudko rozvíjal.