Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pozostalí v Dháke si pripomenuli piate výročie zrútenia továrne

Ľudia nosia kvety k pamätníku obetí pri príležitosti piateho výročia zrútenia továrenskej budovy na predmestí Savar v bangladéšskej metropole Dháka 24. apríla 2018. Foto: TASR/AP

V osemposchodovej budove Rana Plaza sa nachádzalo päť prevádzok na výrobu odevov pre západné módne značky.

Dháka 24. apríla (TASR) - Niekoľko stoviek ľudí si v utorok na jednom z predmestí bangladéšskej metropoly Dháka pripomenulo piate výročie zrútenia továrenskej budovy, pri ktorom zahynulo vyše 1100 ľudí. Pozostalí a priatelia obetí, ako aj odboroví aktivisti žiadali vyššiu peňažnú podporu pre postihnuté rodiny.

V osemposchodovej budove Rana Plaza sa nachádzalo päť prevádzok na výrobu odevov pre západné módne značky. Majiteľa budovy Sohela Ranu a 40 ďalších osôb obvinila polícia zo zabitia z nedbalosti po tom, ako ho štyri dni po incidente zadržala. Podnikateľ však dosiaľ ešte nebol odsúdený, pripomína agentúra DPA.

Účastníci spomienky vyslovili požiadavky na dlhodobú zdravotnú starostlivosť pre preživších, z ktorých mnohí stále trpia rozličnými telesnými komplikáciami a traumou. Až 80 percent zamestnancov budovy tvorili ženy vo veku 18-20 rokov. Príčinou nešťastia boli konštrukčné chyby a nepovolená nadstavba o tri poschodia.

"Päť rokov uplynulo, ale my stále trpíme. Mnohí z nás zúfalo potrebujú pomoc," uviedla na zhromaždení jedna z bývalých šičiek, ktorá prežila zrútenie budovy na predmestí Savar, približne 20 kilometrov od Dháky. Zúčastnení položili na mieste incidentu kvetiny, niektorí držali fotografie obetí a čierne zástavy na znak smútku.

Bangladéš, po Číne druhý najväčší výrobca odevov na svete, po tejto tragédii prijal rozsiahle bezpečnostné opatrenia. Pátranie po obetiach a ich vyťahovanie z ruín sa skončilo po troch týždňoch.