Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Bangladéšski aktivisti protestujú, žiadajú trest smrti za rúhanie

Tisícky radikálnych islamských aktivistov zablokovali dnes v Bangladéši cesty a odrezali tak hlavné mesto Dháka od zvyšku krajiny, demonštrujúc svoju požiadavku, aby vláda prijala zákon, podľa ktorého by sa malo rúhanie trestať smrťou. Foto: TASR/AP Photo

Islamskí aktivisti zablokovali cesty a odrezali tak hlavné mesto Dháka od zvyšku krajiny.

Dháka 5. mája (TASR) - Tisícky radikálnych islamských aktivistov zablokovali dnes v Bangladéši cesty a odrezali tak hlavné mesto Dháka od zvyšku krajiny, demonštrujúc svoju požiadavku, aby vláda prijala zákon, podľa ktorého by sa malo rúhanie trestať smrťou.

Vláda tohto prevažne moslimského štátu v južnej Ázii však so zavedením legislatívy podobného druhu nesúhlasí a tvrdí, že sa riadi sekulárnymi liberálnymi zákonmi.

Protest v bangladéšskej metropole zorganizovala novovzniknutá skupina s názvom Hefadžate islám. Na priebeh akcie dohliadali tisícky policajtov, neboli však zaznamenané nijaké výraznejšie násilnosti, píše agentúra AP.

Demonštranti takisto požadujú zavedenie povinnej náboženskej výchovy a skoncovanie s - podľa nich - "protiislamskými" zásadami rodovej rovnosti medzi mužom a ženou.

Bangladéšska premiérka Hasína Vadžídová ešte v piatok uviedla, že existujúce zákony sú dostatočnou zárukou na ochranu náboženstva. "Avšak v mene islamu, náboženstva mieru, nedovolíme nijaký chaos," zdôraznila.