Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Prezident Barack Obama navrhol do čela FBI Jamesa Comeya

James Comey Foto: TASR/AP

James Comey na čele FBI vystrieda 68-ročného Roberta Muellera, ktorý sa úradu ujal týždeň pred teroristickými útokmi na USA z 11. septembra.

Washington 21. júna (TASR) - Za nového riaditeľa amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) dnes prezident Barack Obama nominoval 52-ročného Jamesa Comeya, ktorý bol za vlády republikánskeho prezidenta Georga W. Busha druhým najvyšším predstaviteľom ministerstva spravodlivosti.

Ak jeho nomináciu potvrdí vo funkcii Senát, získa Comey 10-ročný mandát. Obama dnes zdôraznil, že Comey je vzorom "urputnej nezávislosti a hlbokej poctivosti".

Upozornil na seba v roku 2004, keď zablokoval snahy Bushovej vlády predĺžiť program odpočúvania ľudí bez vydaného zatykača.

Na čele FBI vystrieda 68-ročného Roberta Muellera, ktorý sa úradu ujal týždeň pred teroristickými útokmi na USA z 11. septembra.

Obama vyzdvihol jeho "pevnú ruku a pevné vedenie" FBI.

V máji 2011 prezident požiadal Muellera, aby zotrval na čele FBI dva roky navyše. Senát túto žiadosť potvrdil v júli daného roku. Predĺžený, 12-ročný mandát mu vyprší 4. septembra 2013.