Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Barack Obama neuvažuje o vyslaní pozemných jednotiek do Sýrie

Americký prezident Barack Obama Foto: TASR/AP

Podľa Obamu americká vláda vytvára tlak na režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada tým, že posiela humanitárnu pomoc sýrskej opozícii.

San José 4. mája (TASR) - Americký prezident Barack Obama neuvažuje o tom, že by Spojené štáty vyslali do Sýrie pozemné vojenské jednotky, a to aj napriek podozreniam, že sýrska vláda použila v občianskej vojne v krajine aj chemické zbrane.

S odvolaním sa na Obamove vyhlásenia o tom dnes informovali agentúry Reuters a Associated Press.

Na tlačovej konferencii v hlavnom meste Kostariky San José, na ktorej Obama vystúpil spoločne s prezidentkou stredoamerickej krajiny Laurou Chinchillovou, americký prezident zároveň zdôraznil nevyhnutnosť rozvážneho konania v otázke Sýrie. Obama zavítal do Kostariky po návšteve Mexika v rámci svojej prvej cesty do Latinskej Ameriky od svojho znovuzvolenia.

Obamove vyhlásenie zodpovedá prevládajúcej nálade vo Washingtone. Odporcom vojenského zásahu v Sýrii je aj republikánsky senátor a prezidentský exkandidát John McCain, ktorého názory sa s Obamovými v otázke Sýrie často rozchádzajú.

S odmietavým stanoviskom americkej vlády voči vyslaniu pozemných jednotiek USA súhlasia podľa Obamu aj blízkovýchodní lídri, podľa ktorých by priama účasť Spojených štátov v konflikte podnietila ďalšiu vlnu protiamerických nálad.

Podľa Obamu americká vláda vytvára tlak na režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada tým, že posiela humanitárnu pomoc sýrskej opozícii.

"Nevyčkávame, ale konáme a tlačíme na Sýriu všade, kde sa len dá," uviedla americká hlava štátu. "Ak sa naozaj ukáže, že v Sýrii dochádza k systematickému používaniu chemických zbraní, očakávame, že získame o tom ďalšie dôkazy a nepochybne ich následne predložíme medzinárodnému spoločenstvu," uviedol Obama, ktorý už pred niekoľkými dňami uviedol, že existuje dôkaz o použití chemických zbraní v Sýrii, ale stále nie sú zodpovedané všetky otázky.