Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Anestéziológ zrejme infikoval pacientov hepatitídou

Na snímke informačná tabuľa pred klinikou v bavorskom meste Donauwörth 16. októbra 2018. Foto: TASR/DPA

Riziko infekcie sa môže týkať až takmer 700 pacientov, s ktorými prišiel pri operáciách do kontaktu.

Donauwörth/Mníchov 16. októbra (TASR) - Najmenej päť pacientov, ktorí sa podrobili chirurgickým zákrokom na klinike v bavorskom Donauwörthe, sa infikovalo hepatitídou typu C. Vyplýva to z doterajších poznatkov vyšetrovania, v ktorého centre sa ako podozrivý ocitol bývalý tamojší anestéziológ prítomný pri všetkých inkriminovaných operáciách.

Podľa informácií, ktoré v utorok zverejnili zodpovedný radný Stefan Rössle a šéf kliniky Rainer Mainka, samotný anestéziológ netušil, že je infikovaný spomínaným ochorením, ktoré u neho diagnostikoval pri rutinnom vyšetrení podnikový lekár. Tento anestéziológ pracoval na inkriminovanej klinike v období od konca novembra 2016 do konca apríla 2018 a tak sa riziko infekcie môže týkať až takmer 700 pacientov, s ktorými prišiel pri operáciách do kontaktu. Výsledky ich testov budú však známe až v priebehu nasledujúcich týždňov.

Najmenej päť pacientov, ktorí sa podrobili chirurgickým zákrokom na klinike v bavorskom Donauwörthe, sa infikovalo hepatitídou typu C. Vyplýva to z doterajších poznatkov vyšetrovania, v ktorého centre sa ako podozrivý ocitol bývalý tamojší anestéziológ prítomný pri všetkých inkriminovaných operáciách. Na snímke sú otvorené dvere vedúce cez chodbu do operečnej sály na klinike v bavorskom meste Donauwörth 16. októbra 2018.
Foto: TASR/DPA

Prípad vyšetruje pre podozrenie z trestného činu nedbalostného ublíženia na zdraví prokuratúra v Augsburgu, medzi ktorej prioritné úlohy bude patriť objasnenie spôsobu prenosu infekcie, ku ktorému obvykle dochádza prostredníctvom krvi, ako aj to, či lekár infikoval pacientov z nedbalosti alebo zámerne.

Informácie priniesol Bavorský rozhlas (BR).

Hepatitída typu C, ktorá bola ešte pred rokmi považovaná za nevyliečiteľnú, sa prenáša kontaktom s krvou infikovanej osoby. Všetkých zamestnancov kliniky v Donauwörthe tak medzičasom podrobili testom na prípadnú prítomnosť infekcie a preskúmali aj efektívnosť tamojších hygienických opatrení.

V meste Donauwörth, ktoré je metropolou bavorského okresu Donau-Ries, žije asi 18.000 ľudí.