Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Beduíni obkľúčili na Sinaji vojakov mierových síl vrátane dvoch Čechov

Ozbrojenci vyzývajú egyptskú vládu, aby prepustila piatich beduínov, ktorým hrozí trest smrti alebo doživotné väzenie.

Káhira 15. marca (TASR) - Tábor vojakov medzinárodných mierových síl na Sinajskom polostrove v Egypte obkľúčili ozbrojení beduíni, ktorí žiadajú prepustenie piatich súkmeňovcov z egyptského väzenia.

Mierové sily v tábore tvoria stovky vojakov Kolumbie, Uruguaja, či Spojených štátov, sú však medzi nimi aj dvaja Česi. Vojenská misia v oblasti dohliada na dodržiavanie izraelsko-egyptskej mierovej zmluvy z roku 1979.

Český rozhlas informoval, že obaja českí dôstojníci sú v poriadku a velenie českej armády je s nimi v kontakte.

Podľa oficiálnej webstránky misie Mnohonárodných síl a pozorovateľov (MFO) na Sinaji v nej Slovenská republika nemá zastúpenie.

Púštny tábor obkľúčilo v dodávkach zhruba 300 beduínov vyzbrojených samopalmi, uviedla v stredu agentúra AP. Podľa predstaviteľa mierových síl bezprostredne nedošlo k streľbe, beduíni však zablokovali hlavnú cestu vedúcu do tábora.

Mierové jednotky sú v stave pohotovosti a zvýšili bezpečnostné opatrenia. Čo sa týka vojakov, "všetci sú v poriadku, majú jedlo, muníciu, dobrú morálku," vyhlásil šéf uruguajských ozbrojených síl generál Pedro Aguerre. Vojaci sú podľa neho dobre vycvičení a v prípade zhoršenia situácie pripravení použiť plány pre mimoriadne udalosti.

Ozbrojenci vyzývajú egyptskú vládu, aby prepustila piatich beduínov, ktorým hrozí trest smrti alebo doživotné väzenie. Súd ich uznal vinných z terorizmu v prípade bombových útokov v roku 2005 v turistickej oblasti Šarm aš-Šajch.

Dvojdňové vyjednávania dosiaľ nepriniesli riešenie, obe strany čakajú na reakciu Egypta.