Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Belgická ministerka vnútra chce zakázať radikálne skupiny

ilustračná foto Foto: TASR

Joelle Milquetová navrhuje zákaz združení, ktorých ideologické myšlienky a správanie podporujú akýkoľvek druh diskriminácie, nenávisti alebo násilia voči jednej alebo viacerým osobám.

Brusel 19. júna (TASR) - Belgická ministerka vnútra Joelle Milquetová v rámci boja proti radikalizmu vypracovala návrh zákona, ktorým chce zakázať všetky skupiny, čo v záujme presadzovania svojej ideológie využívajú násilie alebo prostriedky na šírenie nenávisti.

Návrh zákona chce ministerka predstaviť koncom tohto týždňa na Rade ministrov, uviedol dnešný denník La Libre Belgique.

Podľa tohto legislatívneho návrhu by mali byť zakázané všetky súkromné milície alebo všetky organizácie, ktoré využívajú prejavy násilia, alebo ktoré chcú nahradzovať poriadkové sily štátu a sú organizované podľa vzoru bojových jednotiek.

Text navrhovaného zákona zároveň predvída možnosť zakázania združení alebo zoskupení, ktoré vyvolávajú ozbrojené zrážky, vyzývajúce svojím konaním na diskrimináciu, nenávisť alebo násilie voči jednej osobe alebo skupine osôb z dôvodu ich rasovej príslušnosti, etnického pôvodu alebo účasti či neúčasti na konkrétnom náboženstve, a ktoré šíria myšlienky a teórie postavené na nenávisti, diskriminácii či násilí.

Podľa belgického denníka by návrh zákona postihoval nielen súkromné ozbrojené skupiny, ale aj radikálne náboženské hnutia, ako je napríklad Sharia4Belgium (Šaría pre Belgicko), ktoré žiada premenu Belgicka na moslimský štát.

Zákon by taktiež postihoval združenia, ktoré konšpirujú na území Belgicka s cieľom pripravovať teroristické útoky.

Ministerka Milquetová navrhuje, aby vláda odobrila rozpustenie takýchto organizácií a skupín.

Výbor pre vnútorné záležitosti belgického parlamentu už avizoval, že v rámci najbližšieho zasadania federálneho parlamentu, ktoré sa bude konať 26. júna, zaradí tento návrh zákona do pracovného programu.