Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Smútok v Belgicku, krajina sa lúčila s obeťami havárie minútou ticha

Foto: TASR/AP

Podľa výzvy ministerstva vnútra sa život v Belgicku zastaví dnes doobeda o 11.00 hodine, keď sa rozozvučia kostolné zvony.

Brusel 16. marca (TASR) – Lietadlo s telami obetí utorňajšej tragickej havárie školského autobusu v tuneli pri švajčiarskej obci Sierre dnes odletelo do Belgicka.

Rodiny obetí a zranených sa vrátili zo Švajčiarska do Bruselu krátko po polnoci zo štvrtku na piatok, pričom na palube vojenského lietadla boli aj školáci, ktorých zranenie umožňovalo ich prevoz domov.

Belgicko na dnes vyhlásilo štátny smútok a úrady už pripravujú pohreb 28 obetí havárie. Nepôjde o veľkú, celonárodnú ceremóniu, oznámila dnes ministerka vnútra Joelle Milquetová, ale o dôstojné rozlúčky s obeťami pripravené na miestnej úrovni.

Deň štátneho smútku prebieha v podstate ako každý iný deň v týždni s tým rozdielom, že na úradných budovách sú vlajky spustené na pol žrde a zostanú tak aj v priebehu soboty. Je tomu tak nielen v Bruseli, ale vo všetkých belgických mestách. Zástavy sú spustené na pol žrde aj na budove Európskej komisie v Bruseli.

Verejnoprávna televízna a rozhlasová stanica na znak smútku nad stratou 28 ľudských životov vrátane 22 detí sa rozhodla v tento deň zrušiť všetky zábavné relácie a reklamné bloky vo svojom vysielaní.


Galéria: Prevoz mŕtvych z autobusu smrti



Krajina sa ponorila do ticha
Konvoj s rakvami obetí havárie autobusu vo švajčiarskom Sierre odchádza z bruselského letiska 16. marca 2012. Autobus, ktorý 13. marca 2012 večer narazil do steny tunela, viezol deti zo škôl v belgickom Lommeli a Heverlee z lyžiarskeho zájazdu.
Foto: TASR/AP Photo/Yves Logghe
Televízne zábery opakovane ukazovali, ako sa krajina o 11.00 hodine ponorila do ticha. Počuť bolo iba kostolné zvony. Ľudia na železničných staniciach ustrnuli v pohybe a sklonili hlavy. Šoféri autobusov, mnohí z čiernou, smútočnou páskou na hrudi, zastavovali vozidlá, akonáhle to bolo možné, alebo zámerne omeškali odchod zo zástavky. Ľudia v metre povstávali zo sedadiel. Pokladníčky v obchodoch prestali na chvíľu pracovať a aj kupujúci v tichu postávali pri regáloch. A desiatky úradníkov bez slova postávali na schodoch pred budovami verejných úradov. Policajti a vojaci, tam kde ich zastihla jedenásta hodina, salutovali vojenským pozdravom na znak úcty.

Na výzvu belgickej vlády uctiť si chvíľou ticha obete autobusovej havárie zareagoval aj súkromný sektor. Televízne zábery opakovane ukazovali odstavené linky pásovej výroby vo viacerých továrňach a pred nimi zamestnancov v šíku so smútkom v tvári. Dokonca aj zástavy pred súkromnými bankami boli na pol žrde a rovnaký prejav smútku zvolili aj veľvyslanectvá v Bruseli.


Solidarita nadovšetko

Dojímavé zábery priniesli televízne stanice z nádvoria belgických škôl. Je jedno, či flámskych alebo valónskych. To dnes nehralo úlohu. Solidarita nadovšetko. V mnohých školách sa minúta ticha držala v triedach. Na niektorých školách sa riaditelia rozhodli pre spoločnú pietnu momentku na nádvorí. Desiatky kľačiacich detí so sklonenými hlavami. A okolo kvety a balóniky. A ešte detské kresby, na ktorých sa najčastejšie opakuje jedna otázka "Prečo?"


V deň štátneho smútku tri vojenské lietadlá priviezli do Belgicka aj pozostatky 28 obetí utorňajšej havárie. V bielych rakvách. Po pristátí lietadiel na vojenskom letisku Melsbroek v Bruseli sa každej rakvy chopili štyria vojaci a dôstojným krokom ju preniesli dovnútra letiska. V priebehu dňa budú pozostatky rozvezené do miest Lommel a Heverlee, odkiaľ obete tragickej havárie pochádzajú.