Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Novou ministerkou zahraničných vecí v Belgicku sa stala H. Lahbibová

Nová belgická ministerka zahraničných vecí Hadja Lahbibová (uprostred) a belgický kráľ Filip (vpravo) v kráľovskom paláci 15. júla 2022 v Bruseli. Foto: TASR/AP

Do vymenovania Lahbibovej rezort diplomacie dočasne riadil premiér Alexander De Croo.

Brusel 15. júla (TASR) - Hadja Lahbibová prevezme právomoci ministerky zahraničných vecí vo federálnej belgickej vláde po tom, ako doterajšia šéfka diplomacie Sophie Wilmesová odstúpila pre manželovu chorobu zo svojej funkcie. Informuje o tom spravodajca TASR.

Viaceré belgické médiá v piatok informovali o rozhodnutí predsedu Reformného hnutia (MR) Georgea-Louisa Boucheza, že frankofónna liberálna strana namiesto Wilmesovej na uvoľnenú funkciu vymenovala 52-ročnú Hadju Lahbibovú, ktorej predkovia sú pôvodom z kabylského etnika z Alžírska.

Wilmesová, ktorá zároveň zastávala aj funkciu vicepremiérky, vo štvrtok odstúpila zo svojich funkcií a vyhlásila, že dôvodom je choroba jej manžela, ktorému už pred časom diagnostikovali rakovinu mozgu. Wilmesová zároveň odkázala, že sa z politického života nestiahne a na najbližšej schôdzi parlamentu sa opäť stane federálnou poslankyňou.

Do vymenovania Lahbibovej rezort diplomacie dočasne riadil premiér Alexander De Croo.

"Budem mať tú česť byť tvárou Belgicka v zahraničí," povedala Lahbibová počas tlačovej konferencie.

Lahbibová – podpredsedníčka Vysokej rady pre mediálnu výchovu (CSEM) a bývalá moderátorka spravodajstva televíznej stanice RTBF – sa po zložení prísahy pred kráľom Filipom stala novou ministerkou zahraničných vecí, európskych záležitostí a zahraničného obchodu a na starosti bude mať aj federálne kultúrne inštitúcie.

Uvoľnenú vicepremiérsku stoličku prevezme minister zodpovedný za malé a stredné podniky David Clarinval, takisto z Reformného hnutia.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)