Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Belgicko poskytne výcvik ukrajinským bojovým pilotom na stíhačky F-16

Na archívnej snímke stíhačka typu F-16. Foto: TASR/DPA

Belgicko sa tak stane súčasťou takzvanej "koalície F-16".

Brusel 22. augusta (TASR) - Belgicko v pondelok potvrdilo, že začalo prípravy na výcvik ukrajinských bojových pilotov pre stíhačky F-16 americkej výroby. Informuje o tom spravodajca TASR.

Podľa tlačovej agentúry Belga federálna ministerka obrany Ludivine Dedonderová túto možnosť pripustila už koncom mája tohto roku.

"Ministerstvo obrany odobrilo ich výcvik. Prípravy prebiehajú," uviedla v pondelok tlačová služba belgickej armády pre francúzsky denník Le Soir. Dátum začiatku výcviku však zatiaľ nebol spresnený.

Belgicko sa tak zaraďuje k ďalším krajinám EÚ a NATO, ktoré podporia Ukrajinu buď dodávkami stíhačiek F-16 alebo výcvikom pilotov pre tieto lietadlá.

Spojené štáty koncom minulého týždňa (18.8) súhlasili s tým, aby Ukrajina získala stíhačky F-16, ktoré sa vyrábajú v USA. Následne, v nedeľu (19.8), Holandsko a Dánsko potvrdili ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že Kyjevu dodajú stíhačky F-16. Grécko v pondelok ponúklo Ukrajine výcvik jej pilotov pre stíhačky F-16 a rovnaký postoj má aj Belgicko.

Belgicko sa tak stane súčasťou takzvanej "koalície F-16". Tvorí ju jedenásť členských štátov NATO, ktoré prisľúbili, že Ukrajina bude mať moderné stíhačky, aby jej armáda v krátkej budúcnosti mohla lepšie čeliť ruskej invázii. Belgická vláda však zatiaľ neplánuje dodať Ukrajine svoje lietadlá F-16, ponúka len výcvik ukrajinských pilotov.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)