Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Belgicko predvolá delegáta Izraela pre smrť humanitárneho pracovníka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Agentúra Enabel uviedla, že po izraelskom útoku na mesto Rafah zahynul 33-ročný Abdalláh Nabhan, jeho sedemročný syn, 65-ročný otec, 35-ročný brat a šesťročná neter.

Brusel 25. apríla (TASR) - Belgicko vo štvrtok oznámilo, že si predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Bombardovanie civilných oblastí a obyvateľstva je v rozpore s medzinárodným právom. Predvolám izraelského veľvyslanca, aby som odsúdila tento neakceptovateľný čin a aby som požiadal o vysvetlenie," uviedla belgická ministerka zahraničných vecí Hadja Lahbibová na sociálnej sieti X.

Agentúra Enabel vo vyhlásení uviedla, že po izraelskom vzdušnom útoku na východnú časť mesta Rafah zahynul 33-ročný Abdalláh Nabhan, jeho sedemročný syn, 65-ročný otec, 35-ročný brat a šesťročná neter. Útok totiž zasiahol rodinný dom, v ktorom sa ukrývalo 25 ľudí vrátane vysídlencov v dôsledku izraelskej vojenskej operácie v Gaze, uviedla Enabel.

Podľa agentúry pracoval Nabhan na rozvojovom projekte, ktorý pomáha mladým ľudom nájsť si prácu. Spolu s rodinou bol aj na izraelskom zozname ľudí, ktorí mali oprávnenie opustiť Pásmo Gazy. Zomreli však skôr, než dostali na odchod povolenie.

Šéf agentúry Enabel Jean Van Wetter označil úmrtie rodiny za "ďalšie do oči bijúce porušenie medzinárodného humanitárneho práva zo strany Izraela".

Vojna v Pásme Gazy vypukla po októbrovom útoku Hamasu na Izrael, pri ktorom zomrelo približne 1160 ľudí, zväčša civilistov. Izrael reagoval odvetnými údermi a neskôr aj pozemnou ofenzívou v Pásme Gazy, ktoré si vyžiadali už najmenej 34.300 obetí na životoch, vyplýva z údajov gazského ministerstva zdravotníctva vedeného Hamasom.

Belgicko v súčasnosti predsedá Rade Európskej únie a spomedzi európskych krajín patrí medzi najostrejších kritikov izraelskej ofenzívy v Gaze. Považuje ju za neprimerane smrteľnú voči palestínskemu civilnému obyvateľstvu.