Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

V Belgicku vlani bolo už menej fingovaných sobášov cudzincov

Ilustračné foto Foto: TASR

Príslušné právne predpisy boli vlani ešte viac sprísnené. Za dohodnuté svadby dnes hrozí odňatie slobody od troch mesiacov do troch rokov.

Brusel 5. augusta (TASR) - Belgickému cudzineckému úradu sa v roku 2013 podarilo zabrániť 7300 fingovaným manželstvám cudzincov s belgickou partnerkou alebo partnerom. Ich účelom bolo získať povolenie na pobyt v Belgicku, uviedla dnes belgická rozhlasová a televízna stanica RTBF.

V roku 2012 úrady zaznamenali vyše 9000 takýchto prípadov. Za 25-percentným poklesom počtu sobášnych podvodov sú predovšetkým posilnené právne predpisy.

Štátna tajomníčka pre prisťahovalectvo Maggie De Blocková oznámila, že pokles fingovaných manželstiev svedčí o tom, že politický plán, ktorý pripravila ešte v roku 2009, funguje. Pred piatimi rokmi prokuratúra, ministerstvo zahraničných vecí, úrad pre cudzincov a obce prijali plán opatrení proti svadbám, keď cudzinec alebo cudzinka zaplatia občanom Belgicka za sobáš, aby sa vďaka tomu mohli uchádzať o povolenie na pobyt.

Príslušné právne predpisy boli vlani ešte viac sprísnené. Za dohodnuté svadby dnes hrozí odňatie slobody od troch mesiacov do troch rokov. Zvýšila sa aj maximálna výška pokút - od 600 do 3000 eur. Okrem toho súd môže vyhlásiť takéto manželstvo za neplatné a cudzinca, ktorý sa oň pokúšal, vyhostiť z krajiny.

Štátna tajomníčka De Blocková v spolupráci s ministerkou spravodlivosti Annemie Turtelboomovou pripravujú nový legislatívny plán, ktorý by ešte viac zefektívnil boj proti dohodnutým sobášom v prospech cudzincov. Za týmto účelom už v niekoľkých veľkých mestách Belgicka, kde je veľká koncentrácia prisťahovalcov, boli vytvorené špeciálne policajné bunky, ktoré sa špecializujú na odhaľovanie sietí a dohadzovačov pre fingované sobáše.