Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Berlínske techno sa stalo nemeckým nehmotným kultúrnym dedičstvom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hlavné mesto Nemecka je už desaťročia známe svojou hudobnou techno scénou a mnohí turisti ho navštevujú najmä pre nočný život.

Berlín 14. marca (TASR) - Berlínska techno kultúra a horolezectvo v Sasku sa v stredu stali súčasťou nemeckého nehmotného kultúrneho dedičstva. Stalo sa tak po tom, ako sa na rozšírení celoštátneho zoznamu dohodlo spolkové ministerstvo kultúry a príslušné rezorty jednotlivých spolkových krajín. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Hlavné mesto Nemecka je už desaťročia známe svojou hudobnou techno scénou a mnohí turisti ho navštevujú najmä pre nočný život, zatiaľ čo saské horolezectvo je od roku 1910 založené na princípe "voľného lezenia" bez použitia umelých pomôcok. Okrem horolezeckých a bezpečnostných techník sú miestne pravidlá úzko spojené aj s ochranou a zachovávaním prírody.

Na zoznam sa dostala aj tradícia spevu z mesta Finsterwalde v Brandenbursku, zimný sprievod Perchtenlauf z mestečka Kirchseeon v Bavorsku, biela výšivka z regiónu Schwalm v Hesensku, ako aj Viez, víno z jabĺk, hrušiek alebo dúl v oblasti Moselle-Franconian.

Od roku 2003 platí dohoda UNESCO o ochrane nehmotného kultúrneho dedičstva. Nemecko je signatárom tejto dohody od roku 2013. Nemecký zoznam, ktorý má v súčasnosti 150 položiek, oceňuje kreatívne, inkluzívne a inovatívne formy kultúry. Jednotlivé príspevky z národných zoznamov môžu byť nominované na jeden z troch medzinárodných zoznamov UNESCO.

Spolková ministerka kultúry Claudia Rothová uviedla, že na zoznam boli pridané dôležité kultúrne formy. "Nové prírastky ilustrujú nielen regionálnu rozmanitosť a tematickú šírku živej kultúry v Nemecku, ale sú aj symbolom rozšírenej koncepcie kultúry," prízvukovala Rothová.