Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Bezpečnostná rada OSN prijala rezolúciu o prímerí v Sýrii

Členovia Bezpečnostnej rady OSN na rokovaní o prímerí v Sýrii, 24. februára 2018. Foto: TASR/AP

Rezolúcia sa zameriava na ukončenie krviprelievania v povstalcami kontrolovanej oblasti Východná Ghúta a ďalších lokalitách.

New York 24. februára (TASR) - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v sobotu jednohlasne prijala rezolúciu požadujúcu "bezodkladné" 30-dňové humanitárne prímerie v Sýrii. Informovala o tom agentúra DPA.

Napriek počiatočnému odporu Ruska - stáleho člena BR OSN s právom veta a spojenca sýrskeho prezidenta Bašára Asada - nakoniec všetkých 15 členov rady hlasovalo v prospech zastavenia bojov.

Rezolúcia sa zameriava na ukončenie krviprelievania v povstalcami kontrolovanej oblasti Východná Ghúta a ďalších lokalitách. Jej pracovnú podobu navrhli Švédsko a Kuvajt.

Agentúra AP priblížila, že tieto dve krajiny v piatok neskoro večer v snahe získať podporu Ruska upustili od požiadavky, na základe ktorej malo prímerie vstúpiť do platnosti do 72 hodín od prijatia rezolúcie.

Ich úsilie zafungovalo, hoci americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová bola veľmi kritická voči Rusku za piatkové odloženie hlasovania o rezolúcii, pričom povedala, že to stálo životy.

AP upozornila, že na to, aby prímerie vstúpilo do platnosti, rezolúcia neurčuje nijakú časovú lehotu, požaduje však okamžitý prístup k humanitárnym konvojom a lekárskym tímom na evakuáciu ľudí v kritickom zdravotnom stave a zranených.

Uznesenie zároveň uvádza, že 5,6 milióna ľudí v 1244 komunitách potrebuje okamžitú pomoc a 2,9 milióna sa nachádza na ťažko dostupných a obliehaných miestach.

Rezolúcia vyzýva všetky strany konfliktu, aby okamžite prerušili obliehanie obývaných oblastí vrátane Východnej Ghúty, Jarmúku a dedín Fúa a Kafrajá.

Bezpečnostná rada taktiež schválila jednu výnimku z prímeria. Uviedla, že útoky zamerané na extrémistov z teroristickej organizácie Islamský štát (IS) a všetkých pridružených zoskupení al-Káidy budú môcť pokračovať.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia opakovane uviedol, že okamžité prímerie je nerealistické.

Švédsky veľvyslanec pri OSN Olof Skoog podľa AP pred hlasovaním povedal, že toto uznesenie by mohlo zmierniť násilie a zachrániť životy, a dodal, že konvoje a evakuačné tímy OSN sú pripravené vyraziť.