Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Biden zvažuje návštevu Izraela, tvrdia americké médiá

Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

V piatok bol na rokovaniach v Izraeli okrem toho i minister obrany USA Lloyd Austin.

Washington 16. októbra (TASR) - Americký prezident Joe Biden zvažuje, že by v nasledujúcich dňoch navštívil Izrael, uviedli v nedeľu večer miestneho času americké médiá. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Spojené štáty a Izrael v súčasnosti rokujú o skorej Bidenovej návšteve, uviedli s odvolaním sa na zdroje z oboch krajín viaceré médiá vrátane televízie CNN.

Biden v sobotu telefonoval s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom i palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Podľa spravodajského portálu Axios Netanjahu pozval šéfa Bieleho domu na návštevu Izraela. V tejto veci však ešte nebolo prijaté konečné rozhodnutie, upozorňuje DPA.

"Nemám nijakú novú cestu, ktorú by sme oznámili," reagovala na správy hovorkyňa americkej Rady pre národnú bezpečnosť (NSC) Adrienne Watsonová.

Bidenova cesta do Izraela by bola dramatickým prejavom podpory pre Izrael v čase, keď reaguje na devastujúce útoky Hamasu. Zároveň by bola aj pre iných aktérov v regióne vrátane Iránom podporovaného libanonského militantného hnutia Hizballáh odkazom, že nemajú konflikt v Izraeli ďalej eskalovať, píše CNN.

Na Blízkom východe sa v súčasnosti nachádza americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý má v pondelok opäť navštíviť aj Izrael. Blinken bol v Izraeli už vo štvrtok a v rámci kyvadlovej diplomacie následne navštívil Katar, Saudskú Arábiu, Spojené arabské emiráty a Egypt.

V piatok bol na rokovaniach v Izraeli okrem toho i minister obrany USA Lloyd Austin.

Hamas spustil bezprecedentný útok na Izrael 7. októbra, keď jeho smerom vypustil tisíce rakiet a stovky jeho bojovníkov prelomili obranu na hraniciach. V dôsledku útokov Hamasu zahynulo už vyše 1400 ľudí. Pri odvetných útokoch Izraela na pásmo Gazy zahynulo podľa nedeľňajších údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva 2600 ľudí.