Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

V Bielorusku zatkli niekoľkých zamestnancov tlačovej agentúry BelaPan

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa portálu Naviny.by tiež v stredu prestal fungovať internetový portál agentúry BelaPan.

Minsk 18. augusta (TASR) - Bieloruská polícia v stredu zatkla niekoľkých zamestnancov miestnej nezávislej tlačovej agentúry BelaPan po tom, ako prehľadala ich domovy a redakciu agentúry, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na portál Naviny.by.

Podľa portálu Naviny.by, ktorý vlastní agentúra BelaPan, polícia prehľadala domov šéfredaktorky agentúry Iryny Levšynovej a následne ju vzala do redakcie agentúry, v ktorej taktiež vykonali raziu.

Okrem toho polícia prehľadala domácnosť zástupcu Levšynovej Aľaksandra Zajcava, ktorému tiež zhabali počítač a ďalšie technické vybavenie. Podľa Zajcava išlo o súčasť vyšetrovania priestupkov voči verejnému poriadku.

Portál Naviny.by neskôr informoval, že polícia zatkla účtovníčku agentúry BelaPan Kaciarynu Bojevovú a bývalého riaditeľa agentúry Dzmitryja Navažylava. Agentúra Belsat neskôr informovala, že Navažylava po výsluchu prepustili.

Podľa AFP a portálu Naviny.by tiež v stredu prestal fungovať internetový portál agentúry BelaPan.

BelaPan sa otvorene hlási k bieloruskej opozícii a často zverejňuje materiály, ktoré sa v iných bieloruských médiach nenachádzajú. Redakciu agentúry už v minulosti prehľadali, keď do nej v januári vtrhla polícia a zatkla niekoľko jej zamestnancov, ktorých neskôr obvinila z vlastizrady.

Tlak na nezávislé médiá v Bielorusku sa zintenzívnil vlani v lete a na jeseň počas protestov proti Alexandrovi Lukašenkovi a proti jeho vyhláseniu sa za víťaza prezidentských volieb z 9. augusta 2020.

Po potlačení týchto protestov sa v Bielorusku začali represie proti nezávislým novinárom, aktivistom opozície a ich sympatizantom.

V júli bieloruská polícia vykonala raziu v niekoľkých regionálnych médiách a zablokovala prístup k jednej z najstarších spravodajských organizácii krajiny – Naša Niva. V máji bol zase zablokovaný populárny portál Tut.by a zatknutých bolo niekoľko jeho novinárov.