Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pre podozrenie zo špionáže zadržali v Bielorusku ukrajinského novinára

Ilustračné foto. Foto: TASR

Podozrivý Pavlo Šarojko je obvinený, že bieloruským občanom platil za informácie o politických a vojenských záležitostiach Bieloruska.

Minsk 20. novembra (TASR) - Bieloruské úrady zadržiavajú ukrajinského novinára podozrivého zo špionáže a vytvárania siete spolupracovníkov ukrajinskej tajnej služby v Bielorusku. Informoval o to v pondelok oficiálny predstaviteľ bieloruskej KGB Dmitrij Pobjaržin.

Podozrivý Pavlo Šarojko je obvinený, že bieloruským občanom platil za informácie o politických a vojenských záležitostiach Bieloruska. Šarojko mal v Bielorusku krytie ako spravodajca ukrajinského verejnoprávneho rozhlasu.

Podľa vyhlásenia bieloruskej KGB sa Šarojko, ktorého zadržali v októbri, priznal, že je zamestnancom ukrajinskej vojenskej rozviedky pracujúcim pod krytím, pričom má hodnosť plukovníka.

Koordináciu jeho činnosti v Bielorusku mal na starosti zamestnanec hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany Igor Skvorcov, ktorý mal v Bielorusku krytie ako radca ukrajinského veľvyslanectva v Bielorusku.

"Za činnosť nezlučiteľnú s diplomatickým statusom bol Skvorcov vyhlásený za nežiaducu osobu," uviedla bieloruská KGB. Na Šarojka bola uvalená väzba a momentálne sa nachádza vo väzení KGB, informovala agentúra UNIAN.