Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Bieloruský politik Dzmitryjev sa na súde priznal k obvineniam

Na archívnej snímke zo 14. júla 2020 Andrey Dzmitryeu ukazuje identifikačnú kartu prezidentského kandidáta po tom, čo bol zaregistrovaný ako kandidát pre prezidentské voľby v Minsku v Bielorusku 14. júla 2020. Foto: TASR - AP

Andrej Dzmitryjev sa podľa ľudskoprávnej organizácie Viasna priznal k tomu, že sa trikrát zúčastnil na opozičných zhromaždeniach a blokoval ulice bieloruskej metropoly Minsk.

Tallinn 5. apríla (TASR) - Bieloruský opozičný politik Andrej Dzmitryjev, ktorý v roku 2020 kandidoval v kontroverzných prezidentských voľbách proti úradujúcemu autoritárskemu prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, sa v stredu - v úvode súdneho procesu - priznal k obvineniam z porušovania verejného poriadku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Dzmitryjev (41) bol zadržaný 11. januára a obvinený z "organizovania a prípravy akcií hrubo porušujúcich verejný poriadok". Politikovi, ktorý stojí na čele opozičného hnutia Hovor pravdu, teraz hrozia až štyri roky väzenia.

Andrej Dzmitryjev sa podľa ľudskoprávnej organizácie Viasna priznal k tomu, že sa trikrát zúčastnil na opozičných zhromaždeniach a blokoval ulice bieloruskej metropoly Minsk. Počas pojednávania na súde v Minsku bol Dzmitryjev držaný v železnej klietke, pričom podľa AP vyzeral viditeľne unavený a vychudnutý.

Od svojho zatknutia bol zadržiavaný v neslávnej známej minskej vyšetrovacej väznici Akrescina (Okrestina), kde podľa správ aktivistov príslušníci bieloruských bezpečnostných síl po zmanipulovaných voľbách v roku 2020 mučili účastníkov protestov.

Lukašenko je v Bielorusku pri moci od roku 1994. Jeho víťazstvo vo voľbách v roku 2020 vyvolalo v krajine nevídané masové protesty. Podľa bieloruskej opozície a západných krajín boli tieto voľby sfalšované. Bieloruské úrady uväznili tisíce účastníkov protestov a s mnohými vo väzbe zle zaobchádzali a mučili ich.

Dzmitryjev skončil v týchto voľbách podľa oficiálnych výsledkov na štvrtom mieste so ziskom 1,2 percenta hlasov.