Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Bin Ládinov spolupracovník v Británii zostáva vo väzbe

Abú Katada Foto: TASR/AP

Duchovný palestínsko-jordánskeho pôvodu bol považovaný za blízkeho spolupracovníka vodcu siete al-Káida Usámu bin Ládina. Do Británie pricestoval v roku 1993.


Londýn 9. marca (TASR) - Pre údajné porušenie podmienok prepustenia na kauciu zostane radikálny moslimský duchovný abú Katada vo väzbe. Rozhodol o tom dnes britský sudca s tým, že abú Katada sa musí vrátiť do väzenia.

Duchovného, považovaného v minulosti za jedného z hlavných styčných dôstojníkov teroristickej siete al-Káida v Európe, zatkli v piatok v Londýne v rámci série razií protiteroristickej polície. K zatknutiu došlo len niekoľko dní pred súdnym pojednávaním o jeho vydaní do Jordánska.

 Británia sa od roku 2001 opakovane pokúša deportovať 52-ročného duchovného do Jordánska, kde bol v neprítomnosti obvinený za účasť na teroristických sprisahaniach v roku 1999 a 2000.

Kazateľ viedol zdĺhavé právne konania proti svojej deportácii a zdôvodňoval to ohrozením svojich ľudských práv v Jordánsku. Európske a britské súdy v minulosti konštatovali, že existuje riziko, že svedecké výpovede proti nemu by mohli byť v Jordánsku vynútené mučením, aj keď Jordánsko opakovane ubezpečilo, že v súlade s ústavou kráľovstva bude mať Katada zaručený spravodlivý proces.

Katadu prepustili v novembri na kauciu z väzby po tom, ako odvolacia komisia britskej imigračnej služby vyhovela jeho odvolaniu proti deportácii do Jordánska a umožnila mu pobyt v Británii. Po prepustení na kauciu musel nosiť elektronický náramok, vychádzky mal len od 08.00 do 16.00 h a musel hlásiť, s kým sa stretáva.

Vláda rozhodnutie imigračnej služby napadla, pričom odvolací súd vytýčil pojednávanie na budúci pondelok.

Duchovný palestínsko-jordánskeho pôvodu bol považovaný za blízkeho spolupracovníka vodcu siete al-Káida Usámu bin Ládina. Do Británie pricestoval v roku 1993. Britská justícia ho síce nikdy neobžalovala, ale britské úrady sú presvedčené o tom, že radil miestnym islamistickým radikálom a získaval peniaze na financovanie teroristických útokov. Britská vláda sa preto snažila presadiť jeho vydanie do Jordánska.

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v minulosti jeho deportáciu zablokoval v obave, že Katadovi v Jordánsku hrozí mučenie. Po tom, ako jordánska vláda písomne uistila, že proces bude spravodlivý, ESĽP vlani v máji s Katadovou deportáciou súhlasil.