Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Blinken povedal Abbásovi, že obyvateľov Gazy nesmú násilne vysídliť

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken nastúpi do svojho lietadla, ktoré smeruje na Cyprus, uprostred prebiehajúceho konfliktu medzi Izraelom a palestínskym islamistickým hnutím Hamas, na medzinárodnom letisku Ben Gurion v Tel Avive, Izrael, v nedeľu 5. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Palestínsky prezident počas stretnutia odsúdil izraelskú genocídu v pásme Gazy počas boja proti militantnom z hnutia Hamas.

Ramalláh 5. novembra (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v nedeľu povedal palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi, že Palestínčania žijúci v pásme Gazy nesmú byť násilne vysídlení. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Blinken a Abbás v Ramalláhu diskutovali aj o "potrebe zastaviť extrémistické násilie voči Palestínčanom" na západnom brehu Jordánu, uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie Matthew Miller.

Palestínsky prezident počas stretnutia odsúdil izraelskú genocídu v pásme Gazy počas boja proti militantnom z hnutia Hamas. "Nemám slov, ktorými by som opísal genocídu a skazu, ktoré utrpel palestínsky ľud v Gaze zo strany izraelskej vojnovej mašinérie, bez ohľadu na zásady medzinárodného práva," citovala jeho slová palestínska tlačová agentúra WAFA.

Izrael po koordinovaných útokoch Hamasu na izraelské územie zo 7. októbra vyhlásil, že jeho cieľom je zničiť toto palestínske militantné hnutie, ktoré je v pásme Gazy pri moci od roku 2007, pripomína AFP. To vyvolalo otázku, kto bude po skončení konfliktu spravovať túto palestínsku enklávu.

Abbás odkázal Blinkenovi, že palestínska samospráva sa môže vrátiť k moci v pásme Gazy iba vtedy, ak sa nájde "komplexné politické riešenie" izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Bezpečnosť a mier podľa palestínskeho prezidenta možno dosiahnuť iba ukončením okupácie a vytvorením palestínskeho štátu podľa územného rozdelenia spred vojny na Blízkom východe v roku 1967 s východným Jeruzalemom ako jeho hlavným mestom, informovala agentúra AP.

Americký minister zahraničných vecí tento týždeň povedal, že po prípadnom ukončení vojny by najväčší zmysel dávalo, ak by sa k moci v pásme Gazy vrátila palestínska samospráva.

Blinken v nedeľu navštívil západný breh Jordánu (Predjordánsko) prvý krát od začiatku konfliktu medzi Izraelom a Hamasom, ktorý vypukol 7. októbra po koordinovaných útokoch Hamasu na izraelské územie.