Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Bomba v aute zabila proruského predstaviteľa v meste Nova Kachovka

Dedina Hroza v Charkovskej oblasti 5. októbra 2023, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vladimir Malov, výkonný tajomník mestskej pobočky strany Jednotné Rusko, ktorá v Rusku vládne a podporuje ju prezident Vladimir Putin, podľahol zraneniam v nemocnici.

Kyjev 7. októbra (TASR) - Predstaviteľa strany Jednotné Rusko v meste Nova Kachovka okupovanom Rusmi v ukrajinskej Chersonskej oblasti zabila v sobotu bomba nastražená v aute. Informoval o tom Rusmi dosadený oblastný gubernátor Vladimir Saldo. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

Vladimir Malov, výkonný tajomník mestskej pobočky strany Jednotné Rusko, ktorá v Rusku vládne a podporuje ju prezident Vladimir Putin, podľahol zraneniam v nemocnici. Saldo to napísal v príspevku na sociálnej sieti Telegram.

Saldo dodal, že išlo o "teroristický útok", čo znamená, že ho organizovala Ukrajina. Kyjev sa zatiaľ k prípadu nevyjadril.

Predstavitelia, vnímaní ako podporovatelia ruskej okupačnej vlády v častiach Ukrajiny, ktoré Moskva po začatí invázie vo februári 2022 anektovala, sa často stávajú terčom pokusov o atentát a smrťou sa končia mnohé z nich.

Rusko v júli vyhlásilo, že prekazilo ukrajinský pokus o zabitie Sergeja Aksionova, Moskvou podporovaného šéfa Krymu, ktorý si v rozpore s medzinárodným právom anektovala už v roku 2014. Rusko v júli dodalo, že zatklo agenta Ukrajiny skôr, ako vyhodil do vzduchu auto Aksionova.