Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Bonne sa skončila klimatická konferencia OSN

Nemecká ministerka životného prostredia Barbara Hendricksová (uprostred) reční v závere medzinárodnej konferencie zmluvných strán Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (COP23), 17. novembra 2017 v Bonne. Foto: TASR/AP

Nemecká ministerka Hendricksová ocenila oficiálnu americkú delegáciu za to, že sa správala profesionálnej a rokovania neblokovala.

Bonn 17. novembra (TASR) - Ako úspech zhodnotila v piatok tohtoročnú klimatickú konferenciu OSN (COP23) v Bonne v jej závere nemecká ministerka životného prostredia Barbara Hendricksová. Delegáti zo 195 štátov vypracovali návrhy súboru pravidiel pre realizáciu Parížskej dohody, čím splnili očakávania. Všetky krajiny chceli byť pri tom a mať svoj podiel, napokon aj USA, ktoré neoficiálne zastupovalo viacero ich štátov vrátane Kalifornie, zdôraznila.

"To je duch Paríža," citovala Hendricksovú agentúra DPA. Prijatie súboru pravidiel bude teraz úlohou najbližšej svetovej konferencie o klíme, ktorej dejiskom budú o rok poľské Katovice. Dovtedy budú prebiehať rôzne rokovania na nižšej úrovni o presnom texte dokumentu, ktorý predložia na schválenie politickým lídrom.

Tvrdenia, že delegáciám v Bonne chýbala odvaha, je "jednoducho nepravdivé", uviedol štátny tajomník Hendricksovej rezortu Jochen Flasbarth. "Urobili sme to, čo je teraz potrebné," reagoval na stanovisko organizácie Greenpeace o tom, že na konferencii chýbali "odvaha a zanietenie". Najsilnejšie impulzy prišli podľa Greenpeace zvonku, napríklad od skupiny krajín, ktoré vo štvrtok avizovali ukončenie využívania uhlia.

Pripravovaný súbor pravidiel je zameraný najmä na to, ako budú krajiny sveta v budúcnosti merať a nahlasovať emisie skleníkového plynu oxidu uhličitého. Všetky by totiž mali používať rovnaké normy, píše DPA.

Cieľom Parížskej dohody o klimatickej zmene je udržať nárast celosvetových priemerných teplôt výrazne pod hranicou dvoch stupňov Celzia oproti predindustriálnym hodnotám, pokiaľ možno na úrovni 1,5 stupňa. To sa nebude dať dosiahnuť, ak krajiny neurobia ďalšie kroky pre výrazné zníženie emisií pochádzajúcich najmä z fosílnych palív.

Dvojtýždňová konferencia v Bonne sa sústredila na celý rad otázok, ako sú transparentnosť, finančná podpora chudobných štátov i to, ako naplniť ciele obmedzovania emisií rozvíjajúcich sa krajín.

Delegáti i pozorovatelia podľa agentúry AP vyzdvihli pokrok v niektorých kľúčových detailoch Parížskej dohody z roku 2015. Náročnou úlohou je však naďalej hľadanie súladu medzi často protikladnými postojmi chudobných a bohatých krajín.

Delegácia Spojených štátov zohrala podľa pozorovateľov do značnej miery konštruktívnu úlohu, hoci vláda amerického prezidenta USA Donalda Trumpa avizovala odstúpenie od Parížskej dohody.

Nemecká ministerka Hendricksová ocenila oficiálnu americkú delegáciu za to, že sa správala profesionálnej a rokovania neblokovala. Zástupkyňa USA Judith Garberová vo svojom prejave zopakovala, že jej krajina by mohla k dohode neskôr znova pristúpiť "za podmienok, ktoré sú výhodnejšie pre americký ľud". Iné krajiny však zmenu dohody odmietajú.