Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pozostatky útočníka z Bostonu nechcú cintoríny ani jeho manželka

Na snímke z videa zverejnenej FBI 19. apríla 2013 Tamerlan Carnajev (vľavo). Foto: TASR/AP

Carnajevova vdova, Katherine Russellová, ktorá momentálne žije v štáte Rhode Island, odmietla prevziať telo.

Boston 4. mája (TASR) - Majiteľ pohrebného ústavu v americkom štáte Massachusetts priznal, že má problém nájsť cintorín, ktorého správca by bol ochotný povoliť pochovanie Tamerlana Carnajeva. Ten je spolu s bratom Džocharom podozrivý z nastraženia a odpálenia dvoch bombových náloží v blízkosti cieľovej rovinky Bostonského maratónu.

Peter Stefan, majiteľ pohrebného ústavu vo Worcesteri v štáte Massachusetts, spresnil, že ak sa mu v dohľadnom čase nepodarí nájsť hrobové miesto, požiada o pomoc vládne úrady.

"Každý si zaslúži pohreb. Bez ohľadu na to, o koho ide," uviedol Stefan v telefonickom rozhovore s agentúrou Reuters.

Stefan uviedol, že čelil kritike spoluobčanov za rozhodnutie prijať a do pohrebu uchovať Carnajevove telesné pozostatky a pripravil sa na protesty, na ktorých sa v noci nadnes zišlo asi 20 ľudí.

Americké médiá dnes medzičasom zverejnili príčinu smrti Tamerlana Carnajeva, ktorý podľahol strelným zraneniam hlavy a trupu.

Agentúra Reuters uviedla, že Carnajevova vdova, Katherine Russellová, ktorá momentálne žije v štáte Rhode Island, odmietla prevziať telo a vyjadrila želanie, aby boli pozostatky vydané Carnajevovej rodine.

Carnajevov strýko Ruslan Carni, ktorý žije v štáte Maryland, v utorok vyhlásil, že rodina telo prevezme. Pozostatky najprv previezli do iného pohrebného ústavu, ale Carnajevova rodina sa potom spojila so Stefanom, pretože má skúsenosti s moslimskými pohrebmi a v komunite má dobrú povesť.

Výbuchy dvoch po domácky zostrojených náloží neďaleko cieľovej rovinky slávneho Bostonského maratónu, z ktorých nastraženia sú podozriví bratia Carnajevovci, zabili troch ľudí, vrátane osemročného chlapca, a zranili ďalších 264 osôb, z nich desať sa muselo podrobiť amputáciám.

Útok na Bostonský maratón bol najzávažnejším atentátom na pôde Spojených štátov od útokov z 11. septembra 2001.

Federálne úrady vyvíjajú tlak na Carnajevovu vdovu a zadržaných priateľov
Boston 4. mája (TASR) - Americké úrady v rámci prebiehajúceho vyšetrovania vyvíjajú veľký tlak na vdovu jedného z podozrivých zo spáchania útoku na Bostonský maratón, ako aj na troch zadržaných priateľov druhého z podozrivých. Informovala o tom agentúra AP, ktorá sa odvoláva na právnych expertov.

Federálni agenti podľa tohto zdroja sledujú vdovu po Tamerlanovi Carnajevovi neoznačenými vozidlami vždy, keď opustí dom svojich rodičov v štáte Rhode Island, kam sa po bostonských útokoch presťahovala. Pod tlakom sú aj traja zadržaní spolužiaci Tamerlanovho mladšieho brata, spolupodozrivého Džochara Carnajeva, ktorým hrozí päť rokov väzenia.

Podľa názoru citovaných expertov sa vyšetrovatelia snažia nielen zistiť, či vdova Katherine Russellová a priatelia môžu byť obvinení, ale snažia sa ich aj donútiť, aby povedali všetko, čo o dvojici bratov vedia a pomohli tak prípadne odhaliť aj širšie sprisahanie.

Russellovej právnici hovoria, že ich mandantka s agentmi FBI spolupracuje. Právni zástupcovia študentov zasa tvrdia, že ich klienti nevedeli o sprisahaní nič.

Spolužiaci Džochara Carnajeva, Azamat Tažajakov a Dias Kadyrbajev, čelia obvineniu z konšpirácie s cieľom brániť výkonu spravodlivosti. Tretí podozrivý, Robel Phillipos, je obvinený z falošných výpovedí pred federálnymi vyšetrovateľmi.

Podľa dokumentov predložených federálnemu súdu Tažajakov a Kadyrbajev tri dni po bostonskom útoku odniesli ruksak hlavného podozrivého Džochara Carnajeva z jeho izby na internáte University of Massachusetts v meste Dartmouth. V batohu sa údajne nachádzala zábavná pyrotechnika a laptop patriaci Carnajevovi.

Doteraz figurovali v prípade len dvaja podozriví - bratia čečenského pôvodu Tamerlan a Džochar Carnajevovci. Prvý z nich prišiel o život počas prestrelky z políciou a druhý sa zo strelných zranení zotavuje vo väzenskej nemocnici.

Džochara už obvinili z použitia zbraní hromadného ničenia a zo zámerného zničenia majetku pomocou výbušných zariadení, ktoré spôsobili smrť ľudí. V prípade, že ho súd uzná vinným, hrozí mu doživotie alebo dokonca aj trest smrti.

Výbuch dvoch svojpomocne vyrobených náloží v blízkosti cieľovej rovinky maratónu si 15. apríla tri životy a viac ako 260 zranených.