Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Breivik sa sťažuje na nehumánnosť, vadí mu studená káva či málo masla

Anders Breivik Foto: TASR/AP

Breivik si odpykáva trest vo väznici Ila neďaleko Osla. Až 23 hodín denne trávi v úplnej izolácii.

Oslo 9. novembra (TASR) - Odsúdený extrémista Anders Behring Breivik sa sťažuje na "nehumánne" podmienky v nórskom väzení, oznámila dnes stanica BBC.

Svoju sťažnosť Breivik oficiálne tlmočil formou listu nórskej väzenskej službe. Vadí mu napríklad to, že mu vo väzení servírujú studenú kávu, nedostáva dosť masla na chlieb a nedovolia mu používať hydratačný krém.

Odsúdený sa sťažoval aj na nedostatok výzdoby vo svojej cele, z ktorej podľa vlastných slov nemá žiaden výhľad.

"Veľmi pochybujem, že v Nórsku existujú horšie väzenské zariadenia," napísal Breivik v 27-stranovom liste, o ktorého obsahu informovali nórske noviny VG. Breivikov právnik potvrdil autentickosť dokumentu a nórske úrady sa zatiaľ k záležitosti nevyjadrili.

Breivika v auguste odsúdili na maximálny trest 21 rokov väzenia za teroristické útoky z 22. júla 2011, pri ktorých zahynulo 77 ľudí. Po uplynutí 21 rokov môže súd jeho pobyt za mrežami opakovane predlžovať vždy o päť rokov, a to až smrti odsúdeného.

Breivik si odpykáva trest vo väznici Ila neďaleko Osla. Až 23 hodín denne trávi v úplnej izolácii v cele pozostávajúcej z troch častí, z ktorých každá má rozlohu asi osem metrov štvorcových. Jedna časť je určená na spanie, v druhej je študovňa a v tretej priestor na cvičenie.