Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

FOTO: Arménsky parlament zvolil za premiéra opozičného lídra Pašinjana

Arménsky parlament zvolil v utorok za nového premiéra opozičného politika Nikola Pašinjana. Foto: TASR/AP

Na námestí v centre Jerevanu oslavovali zvolenie Pašinjana desaťtisíce jeho stúpencov. Mnohí z nich boli oblečení v bielom ako symbole nádeje, že nová vláda prinesie krajine pozitívne zmeny.

Jerevan 8. mája (TASR) - Arménsky parlament zvolil v utorok za nového premiéra kaukazskej krajiny opozičného politika Nikola Pašinjana, ktorý viedol rozsiahle protivládne protesty z uplynulých týždňov.

Pašinjana pri hlasovaní podporilo 59 poslancov, proti jeho nominácii sa ich vyslovilo 42. Jeho zvolenie odstránilo jednu z prekážok, ktoré stoja v ceste riešeniu politickej krízy, avšak väčšinu v parlamente bude mať naďalej doterajšia vládna Republikánska strana Arménska, proti ktorej Pašinjan vystupoval, píše agentúra AP.

Na námestí v centre Jerevanu oslavovali zvolenie Pašinjana desaťtisíce jeho stúpencov.
Foto: TASR/AP

Na námestí v centre Jerevanu oslavovali zvolenie Pašinjana desaťtisíce jeho stúpencov. Mnohí z nich boli oblečení v bielom ako symbole nádeje, že nová vláda prinesie krajine pozitívne zmeny.

Pred týždňom ešte Pašinjana parlament nezvolil, hoci bol jediným kandidátom na nového predsedu vlády. V snahe upokojiť situáciu republikáni neskôr oznámili, že podporia takého kandidáta, ktorého nominuje tretina poslancov, pričom vlastného kandidáta do volieb nepostavia, čo fakticky Pašinjanovi zaručilo zvolenie.

Pašinjana pri hlasovaní podporilo 59 poslancov, proti jeho nominácii sa ich vyslovilo 42.
Foto: TASR/AP

Protesty v Arménsku vypukli v apríli po tom, ako dlhoročného prezidenta Serža Sarkisjana nominovali a neskôr v parlamente zvolili za premiéra. Jeho presun na posilnený post predsedu vlády kritici vnímali ako snahu predĺžiť jeho zotrvanie pri moci. Sarkisjan po niekoľkých dňoch z funkcie premiéra odstúpil pod tlakom demonštrácií, ktoré sa zamerali aj na nespokojnosť obyvateľov s chudobou a korupciou v krajine.