Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Imunitný výbor odporučil vydať Babiša a Faltýnka na trestné stíhanie

Na archívnej snímke Andrej Babiš Foto: TASR - Martin Baumann

Premiér Babiš ráno na tlačovej konferencii oznámil, že obaja politici požiadajú o zbavenie imunity. Zopakoval, že kauza Čapí hnízdo je účelová a označil ju za svinstvo.

Praha 16. januára (TASR) -Mandátový a imunitný výbor odporučil v utorok českej Poslaneckej snemovni, aby vydala premiéra Andreja Babiša a predsedu poslaneckého klubu jeho hnutia ANO Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie. Stanovisko výboru je iba odporúčacie, o zbavení imunity rozhoduje celé plénum snemovne, informoval spravodajský server Novinky.cz.



Premiér Babiš ráno na tlačovej konferencii oznámil, že obaja politici požiadajú o zbavenie imunity. Zopakoval, že kauza Čapí hnízdo je účelová a označil ju za svinstvo. Uviedol, že v správe Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF) sa nekonštatuje, že Čapí hnízdo je podvod.

Fakt, že spoločne s Faltýnkom požiadajú Poslaneckú snemovňu o vydanie, nemá podľa neho žiadnu súvislosť s utorkovým rokovaním o dôvere vlády. "Všetci predsa vieme, že tá vláda dôveru nedostane," uviedol Babiš, ktorého následne vypočul imunitný výbor.

O dôvere vláde bude Poslanecká snemovňa rokovať od 14.00 h. Hlasovať mala už minulú stredu, poslanci však nakoniec rokovanie prerušili. Dôvodom bolo, že hnutie ANO a strana Sloboda a priama demokracia (SPD) požiadali o zvolanie mandátového a imunitného výboru pre kauzu Čapí hnízdo, dodávajú Novinky.cz.